Nyheter

Santos vil ha ny kurs mot narkotika

Årets fredsprisvinner har vært en av hærførerne i narkotikakrigen. Nå sier Juan Manuel Santos at krigen ikke er i nærheten av å vinnes.

Bilde 1 av 3

Den colombianske presidenten benyttet Nobelforedraget til å etterlyse en ny strategi i den globale kampen mot narkotika:

– Den måten krigen mot narkotika utkjempes på i dag, forårsaker minst like mye skade som alle andre kriger som i dag utkjempes rundt om i verden til sammen. Det er på tide å endre strategien vår, sa Santos i Oslo rådhus.

LES OGSÅ: Flere dør av narkotika enn i krig

Ansvarlig for tøff narkopolitikk.

Som president og mangeårig statsråd, blant annet forsvarsminister, har Santos vært ledende i myndighetenes brutale krig mot FARC-geriljaen, inklusive mot narkotikaproduksjon som geriljaen har hentet inntekter fra.

Dette skjedde under sterkt påtrykk fra USA, og medførte sprøyting av 1,6 millioner hektar av åkre med kokablader, men også store områder med lovlig jordbruksproduksjon. Sprøytingen inneholdt det sterkt helsefarlige glyfosat, utviklet og patentert av den amerikanske kjemigiganten Monsanto,

Colombias høye pris.

I Nobeltalen påpekte Santos at Colombia er landet med flest dødsofre og de største oppofrelsene i den mangeårige og verdensomspennende krigen mot narkotika. Men han erkjente at både Colombia og verden «ikke har lykkes i å få kontroll over denne svøpen som gir næring til vold og korrupsjon overalt i vårt globale samfunn».

– Det er meningsløst å fengsle en småbonde som dyrker marihuana når det i dag for eksempel er lovlig å produsere og bruke marihuana i åtte av USAs delstater, sa Santos.

LES MER: Fredspris kan gi Norge flere oppdrag

Sprøyting ble stoppet.

I fredsavtalen har FARC lovet å bryte ethvert bånd med narkotikahandelen, og bidra til å bekjempe den. Midt i forhandlingsperioden mellom myndighetene og FARC, i mai i fjor, suspenderte president Santos den omstridte sprøytingen.

Det skjedde etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) er par måneder tidligere i det medisinske tidsskriftet The Lancet, annonserte forskningsresultater som viste at glyfosat både kan være kreftfarlig og føre til kromosonskader i menneskelige celler.

Produsenten Monsanto avfeide WHO-resultatene som uansvarlig «søppelforskning».

LES MER: På vei mot den krevende freden

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter