Nyheter

Erna premieres for å stå i kaos

Høyre går markant frem på ­bekostning av Ap, og sikrer borgerlig ­flertall. Men partner Frp sliter både ­
med oppslutning og lojalitet.

Aps jevne oppgang denne­ høsten er snudd til en tydelig tilbakegang i ­
 slutten av november. På Vårt Lands ferske partibarometer, laget av Norstat for Vårt Land, går Ap tilbake med 3.7 ­prosentpoeng til 34,7 prosent.

Den ferske målingen gir Høyre en fremgang på 2,9 prosentpoeng til 24,8. Både Høyres fremgang og Aps tilbakegang er så markante at de ikke faller innenfor feilmargin på denne målingen.

Borgerlig flertall

Mye tyder på at velgerne nå belønner Erna Solberg for at hun har stått i de tøffe rundene mellom Frp, som har stått beinhardt på ultimatumet om den såkalte bilpakken til regjeringen, og Venstre på den andre siden. Venstre viser til regjeringspartienes løftbrudd om økt drivstoffavgift.

Det er imidlertid verdt å merke seg noen interessante bakgrunns
tall for Høyre. Selv om Solbergs parti går tydelig frem fra oktober, mister hun 10.000 velgere til Venstre. Det er stor sannsynlighet for at dette er borgerlige miljøvelgere som verdsetter Venstres klimakamp.

Høyres byks på målingen denne måneden gir de fire samarbeidspartiene flertall, med 88 mandater i Stortinget. Til sammenlikning får de tre rødgrønne partiene 79 mandater, mens Rødt og Miljøpartiet får et mandat hver.

LES OGSÅ: Budsjettbråk setter kirkepenger i fare

Mye tyder på at Ap strever med å komme på offensiven under de krevende forhandlingene mellom de fire ikke-sosialistiske partiene, og at de dermed mister oppslutning. Det som imidlertid er positivt for Ap er at de akkurat nå har de aller mest ­lojale velgerne. Over 81 prosent av deres velgere i 2013 er sikre på at de vil stemme Ap igjen.

Frp sliter betydelig

På dagens måling faller Frp markant med 3,4 prosentpoeng til 13,7. Det er verdt å merke seg at Frps tall for oktober var relativt høye. Dermed kan fallet på Vårt Lands måling gi et litt for stort fall. Men en rekke målinger peker i samme retning, og viser at Frp nå strever med velgeoppslutningen. Bakgrunnstall avdekker at Frp mister 26.000 velgere til Høyre, nesten 12.000 til Sp, 14.500 til andre partier og hele 18.000 til sofaen.

Dessuten er Frps velgerlojalitet nå lavere enn tidligere. Rett etter valget i 2013 hadde de en velgerlojalitet på 82 prosent. Nå er det tilsvarende tallet 68,6 prosent. Frp har altså ikke bare færre velgere, men også flere usikre velgere.

Usikre velgere kan komme til å velge andre partier eller sette seg i sofaen.

Sp i oppdrift

De tre tradisjonelle sentrumspartiene går til sammen frem, særlig takket være Sps fremgang. Sp-­leder Trygve Slagsvold Vedum kan ­notere seg en oppslutning på 7,6 prosent, med en oppgang på 1,4 prosentpoeng. Bakgrunnstall viser blant annet at KrF har avgitt 4.000 velgere til Sp siden oktober. Sp har over lang tid markert seg med en tydelig distriktsprofil i forbindelse med en rekke store­ reformer. I forbindelse med budsjettforhandlinger og diskusjon om drivstoffavgiften har de markert seg i opposisjon til dem som vil øke avgiftene. Hadde dagens måling vært valg, ville Sp fått hele 14 representanter på Stortinget.

Både KrF og Venstre går litt fram på den ferske målingen. KrF går fram med 0,2 prosentpoeng til 4,5. Venstre har en større framgang med 0,7 prosentpoeng til 4,7.

LES OGSÅ: KrF og Venstre kaver med fellesløpet

Venstre henter velgere fra venstresiden og kan notere seg en overgang fra Ap på ca 9.000 og fra SV 13.000. Venstre har oppsiktsvekkende lave lojalitetstall. Så få som 43,8 prosent av deres velgere er sikre på at de vil stemme partiet ved neste valg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter