Nyheter

Hareide: – Abdiserer for humanetikerne

Avlysningen av julegudstjenester i Voss har utløst et nytt kapittel i den tradisjonelle førjulsdebatten.

KrF-leder Knut Arild Hareide angriper humanetikerne for å skyve «muslimene og våre nye landsmenn foran seg når de argumenterer»: «Det er ikke muslimene som vil skolegudstjenestene til livs i Norge. Det er de aggressive sekularistene i Human-Etisk Forbund. Dette er en verdikamp. Vi kan ikke la kulturarven abdisere for Human-Etisk Forbund», mener han.

På Vårt Lands nettsted Verdidebatt.no skriver Hareide at «det er historieløst å si nei til skolegudstjenester».

– Betenkelig

«Det er betenkelig at rektorene i skolen lytter mer til Human-Etisk Forbunds krav om at skolegudstjenestene skal bort, enn til skolens formålsparagraf som sier at kristen og humanistisk arv skal formidles», skriver KrF-lederen på sin Facebook-side.

LES MER: Alle skolene på Voss dropper julegudstjeneste

Human-Etisk Forbund (HEF), derimot, jubler:

– Vi som i mange år har arbeidet for et klart skille mellom kunnskapsformidling om religion og deltakelse i religiøse handlinger, synes rektorene på Voss viser vei. Det er en klok beslutning å overlate dette til foreldrene, og bevare skolen som en kunnskapsformidler, sier pressesjef Jens Brun-Pedersen til NRK.

LES MER: HEF: – Rektorene på Voss viser vei

– Godt samarbeid

Solveig Hvidsten Dahl, leder i Skolelederforbundet, sier til NRK at rektorer hun snakker med, oppfatter praksisen rundt skolegudstjenester som uproblematisk etter Utdanningsdirektoratets siste rundskriv.

– Vi har ikke noen prinsipiell holdning til dette, men så vidt jeg forstår er det opp til den enkelte skole å vurdere hvilket samarbeid man skal ha med kirken. Vi vet at mange har et godt samarbeid med kirken og gir elevene mulighet til å velge om de vil være med på julegudstjenester. Men her gis det, slik jeg forstår det, ikke mulighet til å gjøre noe valg i det hele tatt, sier Dahl om det som skjer på Voss.

– Jeg er veldig overrasket over at alle rektorene i en kommune går sammen om å avvikle en ordning som har lang tradisjon og er godt grunnfestet innenfor skolens mandat. Det er så langt jeg vet ganske enestående, sa biskop Halvor Nordhaug til Vårt Land tirsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter