Nyheter

– Trykker på det mest sårbare punktet

Presteforeningens leder kritiseres for å advare om at forslaget til statsbudsjett vil føre til lengre ventetid for begravelser.

– Jeg synes dette er en veldig problematisk form for kirkepolitisk retorikk, sier Ole Jakob Løland. Han er prest i De norske kirke, og for tiden stipendiat ved Det teologiske fakultet.

Lederen i Presteforeningen (PF), Martin Enstad ble intervjuet i NRKs Søndagsrevy om forslaget til statsbudsjett, som Kirkerådet og PF mener vil få som konsekvens at 60 prestestillinger må kuttes.

LES OGSÅ: Regjeringen slanker kirken

– Kynisk signal

– Så mange færre prestestillinger vil føre til lengre ventetid på begravelser. Regjeringen sender et nokså kynisk signal til mennesker i sorg som skal møte kirken, sa Enstad til NRK.

Rolf Reikvam, mangeårig stortingsrepresentant for SV og nå varamedlem til Borg bispedømmeråd, ble provosert av denne argumentasjonen:

Han reagerte mot at prestenes fagforening «trekker fram det området der folk er mest sårbare og bruker det som brekkstang for å få økte bevilgninger».

– Det hadde vært kynisk hvis problemer i avviklingen av begravelser ikke hadde vært en konsekvens av regjeringens budsjettforslag. Jeg har forståelse for at noen kan synes vi var valgt en vanskelig argumentasjonsform, men dette er faktisk en reell følge hvis Den norske kirke ikke blir tilført mange millioner ekstra i driftsmidler i 2017, svarer Martin Enstad til kritikken, som han også har registrert på sosiale medier etter NRK-intervjuene søndag.

LES OGSÅ: Kirken ba om 3,7 milliarder – fikk halvparten

Krisemaksimering?

– Driver Presteforeningen med krisemaksimering?

– Nei. Jeg mener problemet er de mange som ikke har skjønt hvor alvorlig dette er. Jeg tror store deler av Den norske kirke ikke har tatt inn over seg hvilke voldsomme konsekvenser regjeringens budsjettforslag vil ha, både på kort og lengre sikt.

Ole Jakob Løland, som selv ikke er medlem av Presteforeningen, men av Fagforbundet Teologene, mener PF har all mulig rett til å mene at bevilgningene til kirken er for små:

– Men jeg reagerer på at PFs leder velger seg ut lengre ventetid for å få begravelse, som eksempel på hvilken effekt dette kan få. Han vet at dette for folk flest er det aller mest sårbare og ømme punktet. Jeg mener at PF og andre skal være varsomme med å trekke dette kortet i sin argumentasjon.

Ikke førsteprioritet

Løland sier at han som prest i flere menighetsstaber ennå har til gode å oppleve at begravelser har hatt førsteprioritet i driften av kirken.

Løland peker på at det over tid er foretatt drastiske, smertefulle kutt i mange deler av offentlig sektor:

– Også derfor synes jeg man skal være forsiktig med å bruke begravelse som eksempel for å få fram kritikk mot politikernes forslag til kirkebudsjett. Jeg synes det er svært problematisk at kirken – og prester – kommuniserer sin uro, uten å ta inn over seg den virkelighet andre i arbeidslivet har levd med i årevis.

– Hvorfor snakket du til NRK bare om lengre kø for begravelse som konsekvens av regjeringens kirkebudsjett, Enstad?

– Vi svarte på det vi ble spurt om. Det er klart at nedgang i prestetjenesten vil påvirke hele bredden av prestens arbeidsoppgaver. Dette vil få konsekvenser for gudstjenestetilbudet, for når folk kan få vigsel og dåp og mange andre kirkelige tjenester.

– Svekket folkekirke

Ifølge Kirkerådet og Presteforeningen vil om lag 60 prestestillinger forsvinne, slik forslaget til statsbudsjett ser ut nå.

– Man må huske at utgangspunktet allerede er stramt; i 2016 må bispedømmene stramme inn om lag 50 årsverk, av økonomiske grunner. Hvis regjeringens forslag går gjennom i Stortinget, innebærer det en nedgang i prestetjenesten på over 100 årsverk over to år. Det vil gi kraftig svekket prestetjeneste og føre til at Den norske kirke blir en svekket folkekirke, sier Martin Enstad.

Han håper KrF får gjennomslag for sitt alternative budsjett der de ber om 76 millioner ekstra i driftsmidler til Den norske kirke i 2017:

– Jeg tror vi er utsatt for et politisk spill fra regjeringen. Man satser på at det skal være viktig for KrF å redde kirkebudsjettet, slik at regjeringspartiene kan få noe igjen på andre områder, tror Presteforeningens leder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter