Nyheter

– KrF ble feil fremstilt

– Den forrige reservasjonsdebatten var en avsporing. Den handlet ikke om abortloven, men samvittighetsfrihet, mener tidligere fastlege Dag Sele.

– Jeg er glad for at oppmerksomheten nå blir satt på hva debatten egentlig dreier seg om. Å reservere seg mot å henvise til spiralinnsetting handler ikke om abortloven, men om samvittighetsfrihet, sier tidligere fastlege Dag Sele, som ble en sentral skikkelse i reservasjonsdebatten for to år siden. Han tilhører en liten gruppe leger som ikke ønsker å sette inn spiral i pasienter, fordi det kan avbryte et påbegynt liv.

Rapporten fra det regjeringsoppnevnte samvittighetsutvalget, som nå skal ut på høring, mener han taler i reservasjons favør. I den blir det anbefalt: Bare et fåtall reservasjonsretter bør være lovfestet. Resten av spørsmålene bør løses mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

LES OGSÅ: – Arbeidsgiver har siste ordet i reservasjonssaker

– Ikke angrep på loven.

Bakgrunnen for at utvalget ble nedsatt, var den opphetede reservasjonsdebatten for to år siden. Stormen nådde en topp da over 10.000 møtte opp på kvinnedagen i Oslo, der svært mange demonstrerte mot regjeringens forslag om å la fastleger få reservere seg mot aborthenvisning. Men debatten var en avsporing, mener Sele.

– Særlig KrF ble fremstilt som om de forsøkte å angripe abortloven, og det ble satt i gang en argumentasjon som hentet ut fra abortdebatten på 70-tallet. Men det var ikke abortloven som var tema. Poenget var at yrkesutøvere bør kunne handle i tråd med egen samvittighet, sier Sele som i dag sitter i sentralstyret til KrF.

LES OGSÅ: Adventistene glad for reservasjonsråd

På samvittigheten løs.

Bare uker senere gjorde helseminister Bent Høie (H) en helomvending: Han la til rette for at kvinner kan ta direkte kontakt med sykehusene for abort – uten at de har vært innom fastlegene. For Sele gikk likevel de nye reglene på samvittigheten løs. Sammen med kollega Ole-André Skalstad besluttet de derfor å si opp som fastleger ved Bø legesenter i Telemark.

I forkant av lovendringen ble de to legene dessuten klaget inn for fylkeslegen i Telemark av daværende blogger Su­san­ne Kaluza, Ådne Naper i SV Tele­mark og lege The­re­se Ut­gård.

– For egen del er jeg glad for å registrere at samvittighetsutvalget konkluderer fullt ut i tråd med den praksis og de begrunnelser vi hadde i Bø, sier han.

Også Norges Kristelige Legeforening tolker innstillingen fra utvalget på liknende vis: «Den åpner opp for at fastlegers reservasjonsadgang tas opp til ny vurdering», sa generalsekretær i NKLF, Magnar Kleiven til Vårt Land i går.

LES HELE INNLEGGET TIL MAGNAR KLEIVEN HER: Omgjør forbudet mot reservasjon

Lokal løsning.

Leder for samvittighetsutvalget, Bjørn Kåre Myskja, synes Kleiven trekker konklusjonene til utvalget for langt.

– Vi diskuterer ikke gjenåpning av reservasjonsdebatten i innstillingen vår, og det skal vi heller ikke komme med noen konklusjon på. Utvalget er dessuten delt i reservasjonsspørsmålet, sier han og legger til:

– Vi ønsker likevel at samvittighetsfrihet skal gjelde alle yrkesgrupper, og at de fleste saker skal løses på lokalt nivå og ikke gjennom lovregulering.

En som har blitt rammet av reservasjonsforbudet i dag, er fastlege Katarzyna Jachimovicz. I 2015 ble hun oppsagt av Sauherad kommune fordi hun nektet å sette inn spiral. Jachimovicz gikk deretter til søksmål mot kommunen under henvisning til samvittighetsfriheten, og januar skal saken opp i retten.

– Med våre prinsipper ville det vært gode grunner til å diskutere og se etter mulige løsninger der hun hadde beholdt jobben, men da forutsatt at det var andre kollegaer som kunne stille opp, sier Myskja.

LES OGSÅ: Råder Nav til å myke opp dagpenge-nei

Skal gjelde alle.

Alle høringsråd til rapporten skal tas til vurdering, sa arbeidsminister Anniken Hauglie (H) til Vårt Land i går, men var klar på: «Jeg inviterer ikke til ny reservasjonsdebatt». Uttalelsen overrasker tidligere fastlege Dag Sele.

– Jeg kan ikke annet enn å håpe at andre politikere vil snakke åpent om hva saken faktisk gjelder enn å konkludere med avsporinger fra forrige runde, sier han, og legger til:

– Hauglie virker redd for å komme i samme stormen som sist, og vi så jo også den gang at Høyre-statsråder ble litt engstelige til slutt, sier han.

LES OGSÅ: Utvalg sier foreløpig nei til ny reservasjonslovgivning

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter