Nyheter

Lokker med KRLE-­bekymring

Høyre ber KrF tenke på KRLE-fagets framtid når de skal velge side før valget. – Det er tydelig at dragkampen om KrF har startet, mener valgforsker.

– Venstresiden, og særlig Arbeiderpartiet, har vært tydelige på at de ikke ønsker å vektlegge kristendomsundervisningen, og raste da vi foretok en snuoperasjon på KRLE-faget, sier Svein Harberg, stortingsrepresentant for Høyre.

– Det bekymrer oss i Høyre. Og det burde bekymre KrF. Derfor må KrF tenke nøye gjennom dette når de skal velge side fram mot valget, sier han.

– Hva som kommer ut av et eventuelt samarbeid mellom KrF og Arbeiderpartiet, vet jeg ikke. Men det har aldri vært Høyre som har stått i spissen for KRLE. Det er KrFs fortjeneste at K-en er tilbake, svarer Trond Giske (Ap), leder for Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

KrF: Ingen har sagt noe annet

KrFs ­representant i Stortingets ­kirke-, utdannings- og forskningskomité,­ Anders Tyvand, forteller at de i KrF har begynt å kjenne dragkampen fra de store partiene på kroppen. Dermed er han slett ikke overrasket over utspillet fra Harberg, men stusser ­likevel litt:

– Så vidt jeg vet er det ingen som har tatt til orde for å redusere mengden kristendom i faget, og heller ingen som har tatt til orde for å øke den.

SPALTIST: Høyre og de dårlige ideene

Bekymret med forbehold

Da de fire borgerlige partiene fremforhandlet en samarbeids­avtale ­etter valget i 2013, var religionsundervisningen en viktig sak for KrF. I avtalen heter det at «RLE-­faget endrer navn til KRLE (Kristendom, religion, livssyn og etikk), og kravet om at faget, i tråd med kompetansemålene, skal inneholde minst 55 prosent kristendom gjeninnføres». Senere­ endret KrF kravet om 55 prosent til formuleringen ­«omlag halvparten av tiden».

– Jeg er glad vi fikk det gjennomslaget vi gjorde i forrige runde. Men innholdet i faget er det samme som det var under den rødgrønne regjeringen. Hvis det er sånn at Ap vil gå til kamp mot dette, så er jeg bekymret, sier Tyvand.

Harberg mener det er nok å se på historien og politikken som den rødgrønne regjeringen førte for å få grunnlag for bekymring.

– Sist venstresiden satt i regjering, fjernet de den ene biten etter den andre av det som støtter opp under vår felles kulturarv. De var for opptatt av å være runde i kantene til å tørre å stå for vår egen historie, sier Harberg i Høyre.

LES OGSÅ: KrF på frierferd i Vest

Ønsker fellesfag

Trond Giske mener Harberg blander kortene. Ap-nestlederen poengterer at Arbeiderpartiet ønsker et felles KRLE-fag som gir elevene god forståelse av vår kristne kulturarv, men gir ikke noe tydelig svar på hva som skjer dersom Ap får regjeringsmakt.

– Tidligere har vi sett at et for spisset kristendomsfag fikk altfor mange til å søke om fritak. For oss er det viktig at alle kan og bør delta i faget, og at det er god undervisning om vår tusenårige kristne historie og kultur.

– Men hva tenker dere om ­faget slik det er i dag?

Grunnen til at vi var skeptiske i forkant, var at vi var redde vi skulle miste verdien av fellesfaget og at realiteten blir at færre får undervisning i kristendom, sier Giske.

LES OGSÅ: Trossamfunn provosert over kirkens pensjonsfordeler

Mange lokkesaker

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo tror vi vil se mye mer av saker som dette i tiden som kommer.

– Høyre er klar over – og ­bekymret over – at KrF kan komme til å hoppe over til venstresiden. Derfor vil de selvsagt plukke og fronte saker hvor de er på linje med KrF.

De fleste meningsmålingene den siste tiden viser at begge de store blokkene vil være avhengig av blant annet KrF for å få flertall.

– Denne saken er et tydelig tegn på at Høyre har oppfattet at KrF kommer til å bli viktige, sier Aardal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter