Nyheter

Islamsk Råd holder valgkomité hemmelig

- Kan gi inntrykk av at de har noe å skjule, sier frivillighetstopp.

Lørdag satte medlemmene i ­Islamsk Råd (IRN) ned en valgkomité som skal finne nytt styre til den hardt pressede organisasjonen. IRN har vært i hardt vær i hele sommer, og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har frosset støtten til rådet frem til hun er sikker på at det nye styret er lovlig valgt.

Nå skal organisasjonen på ny velge styre. Men bare to dager før organisasjonen skal ha neste møte med kulturdepartementet, avviser IRN å si hvem de har valgt til ny valgkomité.

– Vi har ikke bestemt oss for hva vi skal gå ut med ennå, svarer Kebba Secka, leder av IRNs midlertidige styre, på spørsmål fra Vårt Land.

LES MER: Islamsk Råd-møte med mål om forsoning

Uvanlig og uheldig

– Veldig spesielt, sier stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen, Arbeiderpartiets representant i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, komiteen med ansvar for frivillighetspolitikk.

Hun har aldri har hørt om noe lignende før.

– Å ikke offentliggjøre den type info, kan skape et inntrykk av at man har noe å skjule, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Han kan ikke kommentere spesifikt på spørsmål om Islamsk Råd, men ser på generelt grunnlag ingen prinsipiell grunn til at valgkomiteens medlemmer skal holdes hemmelig.

LES MER: Muslimer frykter for karrieren - dropper moskeverv

Ikke internt anliggende

Secka­ oppgir at han er lei av at mediene ikke vil la organisasjonen i fred. Han ber om arbeidsro for å ordne opp i interne anliggender.

Men Slotterøy Johnsen mener sammensetningen av en valgkomité slett ikke bør sees som et internt anliggende.

– Alle frivillige organisasjoner driver enten på grunnlag av offentlige midler eller donasjoner, eller at folk som har tillit til organisasjonen gir av sin tid som frivillig. Uansett hvordan driften er organisert, er det derfor viktig at de praktiserer åpenhet. Åpenhet er et fundament for å drive en organisasjon på en god måte, sier Johnsen.

– Hva skjer hvis en organisasjon ikke praktiserer åpenhet?

– Det gjør at man mister tilliten til organisasjonen. Og tilliten er til syvende og sist det organisasjonen lever av, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Nordmenn liker moskeer bedre enn noen gang

Åpenhet er forutsetning

Han understreker også at nettopp de styrende organene i en organisasjon, som valgkomiteen, er avgjørende for at de demokratiske prosessene skal fungere. Og at nettopp valgkomiteen gir grunnlaget for hvem som skal styre organisasjonen.

– Når organisasjonens støttespillere ikke får vite hvem som sitter i komiteen, kan de begynne å stille spørsmål ved organisasjonens demokratiske legitimitet, sier Johnsen, som støttes av Trettebergstuen,

– Uavhengig av offentlig støtte er åpenhet rundt hvem som velger styret, organisasjonens fremste organ, en forutsetning, sier Trettebergstuen.

LES OGSÅ: Vil dele Islamsk Råd inn i regioner

Kan bli verre

– Kan den manglende åpenheten gjøre det verre for IRN?

– Ja, det blir enda mer spesielt når det er snakk om IRN. Gitt de rundene de har vært gjennom i det siste, vil være en fordel for deres legitimitet å praktisere åpenhet, svarer Trettebergstuen.

Stortingsrepresentanten kan forstå ønsket om å få jobbe med interne anliggender i fred for ­offentligheten. Likevel tror hun det virker mot sin hensikt:

– Det er en god regel at hemme-­
lighold ikke akkurat skaper mindre nysgjerrighet og mistenksomhet rundt prosesser. Å holde et sånt organ hemmelig, vil bare bidra spekulasjoner.

LES OGSÅ: «Skal de «skamløse» muslimske jentene bli den forløsende kraften de ønsker, bør de samle seg»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter