Nyheter

Maner
 til Jihad

Islam Nets leder bruker en krigsretorikk som hever islamdebatten i Norge opp på et nytt og skremmende nivå, mener Linda Noor.

– Verset han siterer brukes tradisjonelt til å mane til kamp og krig. Den norske oversettelsen sier «kjemp», men på arabisk ­betyr det «drep dem». Det er ganske alvorlig å bruke dette i et debattinnlegg, sier Linda Noor.

Hun viser til videoen fra Islam Net hvor lederen, Fahad Qureshi, holder en 55 minutters monolog rettet mot tre muslimske samfunnsdebattanter: Linda Noor, Shoaib Sultan og Ali Chishti. Der siterer han Koranen og oppfordrer norske muslimer til å «­komme seg ut på slagmarken», og erklærer jihad med penn.

Jihad

– Mine kjære brødre og søstre, jeg vil spørre dere oppriktig. Det er på tide å komme ut på slagmarken. Dette er ikke min kamp, det er vår kamp. Selv om det ikke er en fysisk kamp. Det er en kamp med penn. Hvis du kan skrive, skriv kronikker. Hvis du ikke kan skrive kronikker, skriv kommentarer på Facebook. For jihad med penn er mye enklere enn den fysiske Jihad, sier Qureshi­ i videoen.

De tre navngitte debattantene har de siste ukene kritisert Islam Net for å være en udemokratisk og ekstremistisk organisasjon, og har påpekt flere ganger at Qureshi ikke har monopol på islam og at han må slutte å sette likhetstegn mellom seg selv og religionen.

Stort ansvar

Linda Noor ­reagerer kraftig på videoen og sitatet Qureshi har valgt fra Koranen. Hun mener muslimer som har kjennskap til Koranen og historien bak vet hvilken sammenheng dette verset brukes i.

– Det finnes veldig mange ­andre vers han kunne brukt i stedet hvis han oppriktig mener at han ikke ønsker å koble dette opp mot væpnet konflikt. Han har et stort ansvar overfor dem han opptrer som leder for, blant dem finnes det personer som åpent truer med vold.

Skriftlig kamp

Fahad Qureshi sier til Vårt Land at videoen var ment for å forklare hendelsesforløpet i den pågående debatten. Han mener han har vært tydelig nok i sin oppfordring til andre muslimer.

– Når du i videoen snakker om jihad – er det ikke en fare at enkelte kan tolke dette som oppfordring til vold?

– Ja, jeg bruker ordet jihad, og nettopp derfor forklarer jeg at det ikke skal tolkes dit hen. Verset fra Koranen som jeg siterer bruker ord som kan tolkes som henvisning til fysisk kamp, men jeg presiserer at jeg oppfordrer til en skriftlig kamp.

– Men forstår du de som sier at videoen din kan tolkes som oppfordring til voldsbruk?

– Overhodet ikke. Det er jo absurd. Chishtis kritikk av Islam Net het «Kampen om islams sjel». Man kan hevde at det ligger en underliggende voldelig oppfordring i en slik formulering, men det vil være uredelig. Jeg vet at Chishti ikke står for å påføre meningsmotstandere vold. Den samme redelighet ber jeg at den andre part viser i sine formuleringer.

LES OGSÅ: På kort tid har en ny generasjon muslimske nordmenn inntatt samfunnsdebatten

Tolking

– Han kan presisere så mye han vil og fortelle oss at vi skal tolke det som en metafor. Det er interessant at han mener vi må tolke dette verset metaforisk når han vanligvis er så nøye med at vi ikke skal tolke Koranen selv, sier Noor.

Hun mener debatter om islam ofte er opphetet, men at det tas til et annet nivå med denne videoen.

– Jeg frykter at en veldig uheldig konsekvens er at flere vil kvie seg for å delta i samfunnsdebatten, hvis resultatet kan være en times lang krigserklæring adressert i ditt navn.

Saklig debatt

– Det har vært masse diskusjon på diverse ­Facebook-grupper om denne debatten. Mange av kommentarene som kommer er ganske ekstreme og er direkte personangrep, sier Qureshi.

– Men når du oppfordrer til skriftlig jihad ved å skrive kronikker og kommentarer oppfordrer du ikke til flere slike kommentarer?

– Overhodet ikke. Islam Net fordømmer all hets og person­angrep. Vi ønsker en saklig ­debatt med god språkbruk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter