Nyheter

Flere søker seg til prestetjeneste

Aldri før har så mange fått tilbud om studieplass ved høyskoler og universiteter. Også prestestudiet opplever en økning. – Et langsiktig arbeid som nå gir avkastning, sier rektor ved Menighetsfakultetet.

– Vi har vært veldig opptatt av rekruttering, og har de siste årene samarbeidet tett med kirken og andre kristne organisasjoner, sier Vidar L. Haanes, rektor ved Det teologiske menighetsfakultet.

Til høsten vil han oppleve en kraftig økning i antall nye studenter.

Aldri før har så mange fått tilbud om studieplass ved høyskoler og universiteter. Også de teologiske profesjonsutdanningene opplever en økning.

65 personer har fått tilbud om plass ved presteutdanningen på Det teologiske menighetsfakultet, Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo eller VID ­vitenskapelige høgskole.

«Et stort valg»

Flest søkere og studieplasser har Menighetsfakultetet. Rektor Haanes tror det er et resultat av langsiktig arbeid.

– Vi har blant annet vært veldig aktive på kristne ungdomsleirer og jobbet inn mot kristne ungdomsorganisasjoner.

– Hvor viktig er ungdoms­organisasjonene i rekrutteringsarbeidet?

– De er veldig viktige. Det er et stort valgt å starte på en presteutdannelse. Det er et seksårig studium som skal resultere en heltidstjeneste i kirken. De som kommer fra disse miljøene har en større og bedre forståelse av hva det er de går til.

LES OGSÅ: Foreldre flykter til Spania fra barnevernet i Norge

Pensjonsbølge

Ferske 2015-tall fra Kirkerådet, viser at den store mangelen på prester vil vedvare i årene som kommer.

29 prosent av presteskapet i kirken er i dag over 60 år. Senest innen 2025 vil alle disse være pensjonert. Det betyr at 374 prester forsvinner ut av et jobbmarked som allerede sliter med mangel på rekruttering og arbeidstakere.

Samtidig er 30 prosent av presteskapet mellom 50 og 59 år. En stor andel i denne gruppen vil også gå av med pensjon i løpet av de neste ti årene.

– Det er veldig gledelig at tallet øker. Det er på dette nivået det bør ligge hvis vi skal klare å møte rekrutteringsbehovet fremover, sier Martin Enstad, leder i presteforeningen.

Han håper både studiestedene og Den norske kirke vil ta vare på studentene i de seks årene de har fremfor seg.

– Så blir det veldig viktig at både fakultetene og kirken tar vare på studentene i studietiden. Da synes vi det er spesielt viktig at det gis tilbud om sommervikariater med gode vilkår og oppfølging. Det er et langt studium, og det å få en tidlig kontakt med arbeidsmiljøet er viktig, sier han.

Dropper ut

Tidligere har det vært et problem at flere av studentene ikke fullfører ­prestestudiet.

– Et visst frafall er naturlig. Det at noen finner ut at dette ikke er yrket for dem, er en del av pakka. Men jeg tror at en tett kontakt med arbeidslivet og kirken generelt alltid kan styrkes, sier Enstad.

– Hvilke andre tiltak spiller inn?

– Jeg håper at fokuset på ­bedring av lønn og arbeidsvilkår gjør at flere ser muligheten for å kombinere familieliv og med en interessant karriere.

LES OGSÅ: Målet til kristne bruktbutikker er ikke bare gjenbruk av møbler

Oppfølging

Paul Erik Wirgenes, avdelingsdirektør i Kirkerådet, mener det fortsatt må rekrutteres flere til prestestudiet. Han er enig med Presteforeningen i at studentene også må motiveres til å fullføre utdannelsen.

– Da er to ting spesielt viktig: Det ene er at bispedømene og biskopene gir tett oppfølging frem mot prestetjenesten. Det andre er at utdanningsinstitusjoner gir god undervisning og oppføling. Så håper vi at flere nå ser på kirken som en god og attraktiv ­arbeidsplass.

Wirgenes er også er styreleder i VID vitenskapelige høgskole, men kommenterer tallene i rollen som avdelingsdirektør i Kirkerådet.

– Helheten er gledelig. Vi ante dette da vi fikk tallene på antall søkere. Vi har hatt en storsatsning på rekruttering, både kirken nasjonalt, bispedømmene og de ulike utdanningsinstitusjonene, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter