Nyheter

Jakten på ny biskop har startet

Mye tyder på at den nye biskopen i Stavanger blir en person med tydelig forankring i Rogaland.

På bispedømmerådsmøtet mandag begynte sonderingen av mulige kandidater til bispestolen som snart blir ledig. Vårt Land er nokså sikre på at følgende personer blir spilt inn som egnede kandidater:

Helge Gaard (57), prost på Karmøy.

Ivar Braut (60), sokneprest i Birkeland i Bergen og medlem i Kirkerådet.

Bård Mæland (47), rektor ved VID (tidligere Misjonshøgskolen).

Ingeborg Mongstad-Kvammen (44), generalsekretær i Bibelselskapet.

Anne Lise Ådnøy (58), domprost i Stavanger.

Jeffrey Huseby (57), generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap.

Ludvig Bjerkreim (62), prost i Sandnes.

Omfattende prosess

Biskop Erling Pettersen (66) offentliggjorde sist onsdag at han har søkt avskjed fra 1. mars 2017.

På Kirkerådets møte 6. – 7. desember i år skal hans etterfølger tilsettes. Før det skal det gjennomføres en omfattende prosess som involverer et stort antall kirkelige organer og tilsatte. Første stasjon er bispedømmerådets nominasjon. Nominasjonslisten blir presentert 15. september.

Men før det skal aktuelle kandidatnavn på rådets bord, et utvalg av dem skal spørres om de er villige til å bli vurdert for bispetjeneste, noen av dem skal intervjues – og deretter samler bispedømmerådet seg om en kandidatliste på inntil fem personer.

Ingen kvinner nominert sist

Ved forrige bisperekruttering i Stavanger, i 2009, fikk bispedømmerådet krass kritikk fordi de endte opp med en kandidatliste uten én eneste kvinne. Det kommer ikke til å gjenta seg.

De to siste biskopene i Stavanger, Ernst Baasland og Erling Pettersen, kom «utenfra». De bodde og arbeidet i Oslo før de ble biskoper, og de beholdt sine privatboliger i hovedstaden. Nå vil mange i kirken i sørvest ha «en av sine egne» til geistlig leder.

Det nåværende bispekollegiet i Den norske kirke er kjemisk fritt for teologer som ikke er utdannet ved Menighetsfakultetet. Nå kan det fort ende opp med en fra Misjonshøgskolen i Stavanger, som nå er en del av VID vitenskapelige høgskole. Av de sju tidligere nevnte mulige kandidatene, er Ingeborg Mongstad-Kvammen og Helge Gaard utdannet ved Misjonshøgskolen, der Bård Mæland nå er rektor. Jeffrey Huseby er generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap, skolens stifter og eier.

Opprykk for domprosen?

Blant de opplagte kandidatene til opprykk er Anne Lise Ådnøy (58), som i så fall vil bli den eneste i Bispemøtet som er utdannet ved Det teologiske fakultet ved Universitet i Oslo. Ådnøy er nå domprost og biskopens faste vikar.

Det har vært innvendt mot dagens bispekollegium at ingen av dem har teologisk doktorgrad. Blant de sju nevnte er det to med en slik akademisk grad: Bård Mæland og Ingeborg Mongstad-Kvammen.

I Stavanger bispedømmeråd er det et flertall som i utgangspunktet ikke sier ja til vigsel av likekjønnede. Dette flertallet reflekterer nok også holdningen blant de fleste prester på Sørvestlandet.

Uenighet om homofili har skapt mye hodebry for den avtroppende Stavanger-biskopen, og for mennesker som er uenige med ham.

Men ståsted i den saken er ikke den eneste som vil telle når bispekandidater skal nomineres, når det skal avgis stemme – eller når det mer homofililiberale Kirkerådet i sin tur skal utnevne ny biskop.

Vil ikke ha aktivist-biskop

Stavanger bispedømme vil neppe ha en aktivist til biskop – verken på den ene eller andre siden i homofilistriden. Mye tyder på at man vil se etter kandidater som kan roe ned situasjonen og bidra til at det fremover blir mulig for flest mulig å leve sammen i folkekirken.

Sokneprest Ivar Braut, jærbuen som i Kirkerådet og Kirkemøtet den siste perioden har bidratt sterkt til samlende løsninger, blir pekt på som en slik mulig biskoppelig brobygger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter