Nyheter

Hun er den ene av hans to koner

Hun bor i et land der flerkoneri er forbudt, men må dele mannen sin med en annen kvinne: Han er gift med begge.

De møtte hverandre. Ble forelsket. Giftet seg. For han var ikke det nok.

– Jeg trodde ikke på ham da han fortalte meg på telefon at han hadde giftet seg med en ny, forteller kvinnen Vårt Land har snakket med.

Hun ønsker å være anonym.

Ekteskapet deres begynte med et kjærlighetsforhold som hadde sitt utspring i en forelskelse. Han var nok den som la merke til henne først. Hun holdt litt avstand, men fra det øyeblikket hun også falt for ham, var det dem.

De ble sammen, giftet seg og fikk et barn.

LES OGSÅ: – Flerkoneri går under radaren

Begge er fra det samme afrikanske landet, men mens hun er bosatt i Norge, bor han i et annet europeisk land.

– Vi var forelsket. Jeg ville ikke være borte fra min mann. Derfor jobbet vi hardt for å få ham hit. Avtalen var at vi skulle gifte oss juridisk så fort han kom til Norge.

Stolte på ham

Mens en imam «viet» paret i hjemlandet med foreldrene deres til stede, var paret i Norge og feiret bryllupet her.

– Sett med islamske øyne er et religiøst ekteskap like bindende som et juridisk ekteskap.

LES SVARET FRA POLITIKERNE: Lover å følge opp saken

Endelig var alt klart for at han skulle komme til Norge. De hadde vært gift i flere år og hadde et kjærlighetsbarn. Så kom telefonen.

– Han fortalte at han hadde fått seg en kone til. De er også religiøst gift, slik han og jeg er. Jeg stolte på ham. Han kom hit på besøk. Jeg reiste dit. Vi var sammen.

LES OGSÅ: I Sverige må staten godkjenne flerkoneri

De er gift. Men norske myndigheter anerkjenner ikke ekteskapet fordi det er religiøst inngått og dermed ikke har noen sivilrettslig gyldighet.

– Norske myndigheter må forstå at en religiøs vigsel er like bindende som et juridisk ekteskap, sier hun og legger til:

– Fordi vi, ifølge staten, ikke er gift, var det mulig for ham å inngå et nytt ekteskap. Jeg har ingen juridiske rettigheter, siden ekteskapet vårt ikke er anerkjent av norsk lov.

– Tror det er hans rett

De siste årene har hun vært en del av et polygamt forhold. Han og kone nummer to bor sammen i utlandet. Hun får sporadiske besøk av ham.

– Jeg vil aldri akseptere at han tar henne med seg hit. Jeg vil ikke se henne. Jeg forstår ham ikke. Han sverget på Koranen at han ikke savnet noe fra meg i vårt ekteskap, sier hun og fortsetter:

– Menn tror det er deres rett å ha flere koner. Kvinner tror det er deres plikt til å støtte mannen.

LES OGSÅ: Ingen vet hvor mange det gjelder

Øredobbene har samme farge som kjolen. Skoene matcher designervesken. Hun går ikke med senket hode, selv om øynene er blanke.

– Jeg har mistet mange på veien. De som mener jeg skal gjøre min plikt som kvinne og fortsette å være gift med ham. De forventer at jeg tolererer og godtar at han har flere koner.

Konfrontasjonene oppleves som vanskelige. Det er krevende å ta avstand fra kultur, tradisjoner og mennesker hun er oppvokst med.

– De forstår ikke reaksjonen min. Mange mener det er feigt at en kvinne vil forlate hjemmet sitt, bare fordi en annen kvinne er blitt en del av ekteskapet.

Press fra familie og venner

At mannen hennes nå har en ny kone, er ingen hemmelighet. Hun var den første konen, men føler seg maktesløs. Både familien hennes, ektemannens familie og imamen som viet dem, vet om den nye konen. De forstår ikke problemet.

– De spør meg, hvorfor vil du forlate din mann, bare fordi han har en annen kone?

Presset for at hun skal fortsette å være sammen med ham, er stort.

– Mamma er i et polygamisk forhold. De argumenterer med at når hun aksepterer det, må jeg også. De mener det er hans rettighet å ha flere koner. Jeg skal være en god hustru og akseptere.

LES OGSÅ: – Polygami er standarden, ikke unntaket

Ikke bare kjenner hun polygami som en utfordring i eget liv, hun vet også at andre i det afrikanske miljøet i Norge er låst i polygame ekteskap.

– Det er flere som er i samme situasjon som meg. Mange har det verre. De er gift med en mann som har flere koner de er religiøst gift med i utlandet. Noen av mennene har også tatt med seg alle konene hit til landet, sier hun og legger til:

– Alt mennene trenger å gjøre er å gifte seg lovlig med en, skille seg fra henne, men forbli gift i islam. Så gifter de seg juridisk med en ny kone og får henne til Norge.

Hun konfronterte mannen sin.

– Han sier han angrer, at han ikke kan forklare hvorfor det skjedde. Han mener det er Allahs vilje. Jeg er troende og aksepterer ikke forklaringen hans. Vi har fått hjerner til å tenke med. Du kan ikke drepe noen og så skylde på Allah. Det blir for enkelt.

Aksepterer ikke

Ektemannen ville ikke gi henne skilsmisse.

– Jeg kan likevel få det, dersom jeg oppsøker en religiøs person, forklarer saken og ber om skilsmisse.

Hun kjenner til flere kvinner i Norge som stilltiende aksepterer sine polygamiske ekteskap.

– Jeg kan ikke akseptere det. Ingen vil dele ektemannen sin. Hvis ikke kvinner slutter å akseptere at de blir kone nummer to, tre eller fire, blir vi aldri kvitt polygami, sier hun og legger til:

– Jeg føler meg ikke tøff, men jeg vet hvilke rettigheter jeg har.

Derfor har hun valgt å være sterk, også når alt oppleves vanskelig.

– Én ting vet jeg, dersom de gifter seg med en kone nummer to, så vil det komme flere koner.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter