Trine Skei Grande har allerede meldt at hun kommer til å lufte Venstres frustrasjoner over regjeringspartiene i sin åpningstale på Venstre landsmøte i dag: «Det er litt damp som må ut».
Det er særlig på to felt det har toppet seg for Venstre: Innenfor klimapolitikken og asylpolitikken. Det er en utbredt oppfatning i store deler av Venstre at statsminister Erna Solberg har latt Frp få en dominerende rolle på disse feltene.
LES OGSÅ: Venstretopper vil skille seg fra KrF
LES OGSÅ: ...mens Grande vil bli i forholdet
Borgelige parti
Venstre har de siste årene blitt et tydelig borgerlig parti. Partiet har gått en lang vei fra den gangen de ønsket å samarbeide med Ap og drev valgkamp med brudebilde av daværende partileder Odd Einar Dørum og Ap-leder Gro Harlem Brundtland. Likevel er det langt fra Venstres sosialliberale ståsted og til Frp-politikk.
Denne avstanden har ført til at Venstre strever med å forklare sitt valg av samarbeidspartner på en enkel måte. På den ene siden synliggjør de den store avstanden til Frp, for i neste øyeblikk å understreke sin lojalitet til regjeringsalternativet.
Denne balansegangen strever også KrF med. Partiet har derfor startet en grundig prosess der framtidig samarbeid skal diskuteres. Få tør spå hvilken vei KrF går videre. Det tør heller ikke Venstres fylkestopper. En tredjedel av dem kvitterer i dagens Vårt Land med å åpne for at Venstre og KrF kan gå hver sin vei.
LES OGSÅ: Trine Skei Grande: Listhaug bør invitere meg
Valgmulighet
Slik det ser ut nå, har ikke Venstre den samme valgmuligheten som KrF.
For det første har Trine Skei Grande uttalt flere ganger at et formalisert samarbeid med Ap er uaktuelt. Skei Grande har stadig uttalt at Venstre har fått mer gjennomslag for en grønn politikk i sitt samarbeid med Høyre og Frp, enn SV fikk i åtte år sammen med Ap. Dessuten er det åpenbart at avstanden mellom Venstre og Ap er stor. Tydeligst kommer dette fram i arbeidslivs- og trygdepolitikken.
Denne uken ble det klart at Venstre vurderer å kutte i dagpenger og gi lavere lønn til både flyktinger og langtidsledige. Forslagene ble møtt av Ap med påstander om sosial dumping.
LES OGSÅ: Venstre er skuffet over KrF
Aps kalde skulder
For det andre har hverken Gahr Støre eller andre i Ap gitt Venstre grunn til å vurdere et samarbeid med Ap. Han gjør stadig sine hoser grønne hos KrF-leder Knut Arild Hareide. Samtidig har han vist Venstre en kald skulder.
Det tydeligste eksempelet er at Ap en rekke ganger har gått i klinsj med Venstre og gitt dem ansvaret for at Frp sitter i regjering. Men Ap har ikke påpekt at KrF har det samme ansvaret. Det er vanskelig å lese dette på noen annen måte enn at Ap tenker på KrF som mulig samarbeidspartner, men er mindre opptatt av å tekkes Venstre.
I Ap mener flere at det vil være betydelig lettere å samarbeide med KrF enn med Venstre. Noe av grunnen er KrF økonomiske politikk, som til forveksling likner den sosialdemokratiske. I spørsmål som søndagshandel og sexkjøpsloven har KrF og Ap også stått skulder ved skulder.
Forrige uke skrev Vårt Land at Ap og KrF sto sammen om en omfattende likestillingspakke, knyttet til regjeringens stortingsmelding. Med støtte fra flere andre partier overkjører de nå Høyre og Frps likestillingspolitikk. Samtidig ligger Venstre nærmere Ap i symboltunge spørsmål som kontaktstøtte og reservasjon for fastleger. Dermed er avstanden mellom Ap og de to sentrumspartiene Venstre og KrF et brokete bilde.
LES OGSÅ: Fire av Venstres fylkesledere slår hull på partiets avvisende holdning til Ap-samarbeid
Støre-tabbe
Til tross for dette bruker Ap åpenbart ikke krefter på å tekkes Venstre. Fram mot valget kan dette vise seg å være en tabbe, hvis Støre ønsker å etablere et flertall. De fleste galluper viser nemlig at Ap kan komme til å trenge flere sentrumspartier enn Sp og KrF hvis de skal ha flertall. Nå er spørsmålet om Venstre selv ønsker å innta rollen som vippeparti, med mulighet begge veier. Det finnes ting som tyder på det. I torsdagens Aftenposten stiller Skei Grande spørsmålet om Høyre forstår hvor negativt det ble tatt imot i Venstre at regjeringen fremmet hele Listhaugs «pakke». Dessuten utfordrer hun Ap, og spør om de er villig til å gi Venstre mer.
Dermed ligger ballen hos Jonas Gahr Støre.