Politikk

Venstre-Grande: Listhaug bør invitere meg

Først gjorde Trine Skei Grande asylopprør og fremmet egne 40 forslag. Nå ber hun om spesialmøte med Sylvi Listhaug.

Etter at det store møtet om asylforliket mellom Listhaug, statsminister Erna Solberg og parlamentariske topper over tirsdag morgen, var Venstres leder fortsatt betenkt:

– Jeg håper at statsråden inviterer meg til å gå igjennom alle våre innvendinger mot det som de har sendt ut, sier Grande.

– Ønsker du en spesialinvitasjon fra Listhaug personlig til en samtale om Venstres egne 40 forslag?

– Ja, det vil jeg gjerne ha, svarer Grande.

Forsoning og direkte dialog kan være nødvendig for at ikke Venstre skal bryte ut av asylenigheten. For selv om KrF henger med, må regjeringen flytte seg merkbart om Venstre skal bli med på samlingen.

LES OGSÅ: Venstre-opprør gir kaos om Listhaug-forslagene

Uker med støy

Etter at Listhaug sendte ut sine 40 innstrammingsforslag på høring midt i romjulen, har debatten vært støyfull. Spesielt Frp og Ap har vært i krangel om hvorvidt Ap vingler. Dessuten har alle har anklaget nettopp Listhaug for å være mer opptatt av utspill enn å forsone.

Til slutt gjorde Venstre opprør mot enigheten i asylforliket i november, og skrotet alle Listhaugs egne forslag for tre uker siden.

I forrige uke snekret Venstre sine egne 40 innstrammingsforslag. Etter det Vårt Land får opplyst har Venstre hatt et «hemmelig» landsstyremøte for å klarere pakken. Mange av punktene var nemlig mer innstrammende enn Venstre-sjela egentlig er.

LES OGSÅ: «Fiske-Per» dropper Nydalen

Alle i kor: Konstruktivt

– Men dette har vært et konstruktivt møte, lød det på politikervis fra alle toppene under det korte pressetreffet i 9-tiden tirsdag morgen.

Statsminister Erna Solberg ga ikke opposisjonen noen klare signaler om hvilke av de 40 innstrammingsforslagene regjeringen er villig til å endre.

– Vi har ikke tatt endelig beslutning om hvilke forslag vi vil fremme. Vi tar innspillene fra dette møtet med oss som en del av de inntrykkene vi tar med i det videre arbeidet, sa Solberg til pressen.

LES OGSÅ: Historien om hvordan Frps sjokkrapport ble norsk asylpolitikk

Støre-varsko

Aps leder, Jonas Gahr Støre, brukte noe av sin «taletid» hos Solberg til på minne om situasjonen som tilspisser seg i Europa: Land stenger grenser – flyktninger hoper seg opp i sør.

– Jeg vil betegne situasjonen som svært dramatisk. Det er nødvendig at det politiske Norge er klar over det som nå er på spill i Europa, sier han til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk