Politikk

Raja har støtte hos flere

Fire av Venstres fylkesledere slår hull på partiets avvisende holdning til Ap-samarbeid.

Fredag meldte Vårt Land at stortingsrepresentant Abid Q. Raja holder døra på gløtt for å samarbeide med Ap. Og at tre andre i stortingsgruppa ikke avviser muligheten for nyorienterting. Dermed har et nytt samarbeidsalternativ kommet på bordet i Venstre.

Dette til tross for at partileder Trine Skei Grande ikke åpner for en samarbeidsdiskusjon. Fredag sa til Vårt Land at partiet har mest å hente på et borgerlig samarbeid.

– Jeg har tro på at man ikke vingler i samarbeidsspørsmål. Venstre skal være til å stole på, sa Grande til Vårt Land fredag.

Fire er åpne

En ringerunde til 13 av Venstres 18 fylkesledere viser at Raja ikke er alene. Intervjuene ble gjort før Rajas uttalelse kom på trykk. Vårt Land stilte det samme spørsmålet til dem, som til stortingsrepresentantene:

«Dersom Venstre får minst like mye igjen, kunne Venstre ha åpning for å finne en samarbeidsløsning med Ap etter 2017?»

Fire av dem svarte ja. Én av dem er fylkeslederen i Sør-Trøndelag:

– Gjennomslag må være avgjørende og det er ikke gitt hvor vi får mest gjennomslag.

Han synes dagens samarbeidssituasjon er vanskelig, men mener Ap må utvise større vilje til å samarbeide inn mot sentrum.

Begge veier

Også Maren Hersleth Holsen i Østfold holder døra på gløtt.

– Jeg er sentrumspolitiker. Jeg ville samarbeidet med Ap om jeg trodde vi fikk mest igjen for det.

I likhet med fire andre fylkesledere sier hun at hun ønsker seg en blågrønn regjering med Høyre, KrF og Venstre, der Frp ikke er med. I dagens situasjon er samarbeidsavtalen det beste alternativet, mener hun.

Enkelte av fylkeslederne Vårt Land har snakket med synes det er vanskelig å flagge andre samarbeidsmuligheter enn dagens, fordi det fort framstår som kritikk av partiledelsen.

Også syv andre fylkesledere synes Venstre får bra med gjennomslag i dagens situasjon. De trekker fram miljø – særlig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja – og skolepolitikken som seiere.

Fylkesleder Gunhild Berge Stang i Sogn og Fjordane heiser sentrumsfanen enda høyere enn Holsen i Østfold:

– Jeg er politisk i sentrum. Det er underordnet om vi samarbeider til høyre eller venstre. Det handler om hvor vi får mest gjennomslag, sier Stang, som også er en av Venstres syv ordførere.

Blant de andre fire ordførerne Vårt Land har pratet med er meningene om samarbeid delte. To er åpne for et Ap-samarbeid, fordi Venstre som sentrumsparti kan gå begge veier og fordi en blågrønn regjering synes usannsynlig. Én er svært usikker på grunn av dårlige erfaringer med både Ap og Frp. Én siste sier det er mer aktuelt å gå inn i en blåblå regjering om Venstre gjør et godt valg igjen.

Ap imponerer ikke

Ingen av fylkeslederne særlig imponert over Ap. Tre mener at Ap er på linje med Frp i flyktningpolitikken og enkelte kaller partiet for vinglete.

En del viser til Venstres manglende innflytelse under den rødgrønne regjeringen. De opplevde det som at Ap ga dem en kald skulder. Enda flere er usikre på hva Venstre har å hente hos sosialdemokratene nå.

LES OGSÅ: Venstre-representant: – Jeg er skeptisk til all lefling med Ap

Heller ikke Anja Johansen i Nordland er sikker på om det er mer å hente på venstresiden, men mener likevel Venstre likevel bør kunne vurdere saken.

Det er Frps opptreden i asylpolitikkens om tvinger fram dette, mener hun.

– Venstre har et slitasjeproblem, fordi vi er støtteparti for Frp. Vi regnet riktignok med riper i lakken da vi gikk inn i samarbeidet. Men vår sosialliberale profil blir nå borte i Frps asyllinje og bussene som kjører til Storskog, sier hun.

Johansen har dessuten et litt annerledes syn på Venstres gjennomslag under den rødgrønne regjeringen.

Selv om Ap vendte tommelen ned for Venstres forslag da de satt i regjering, så fremmet de selv de samme forslagene senere. I praksis ble Venstre-politikk faktisk gjennomført, mener hun.

Skjegg i postkasse

KrF skal signalisere samarbeidskurs før Venstre denne gangen, i motsetning til foran sist valg. Så å si alle fylkeslederne ønsker å stå sammen med KrF for å sikre sentrumstyngdepunktet.

På spørsmål fra Vårt Land om hva Venstre bør gjøre om KrF bestemmer seg for å samarbeide med Ap, blir mange derimot usikre. De færreste synes å ha tenkt over saken.

– Det får vi ta da, svarer Ragnhild Helset i Møre og Romsdal.

Roger Granum i Oppland advarer KrF mot å signalisere Ap-samarbeid.

– Venstre har også prøvd det ved et par anledninger. Velgerne våre har straffet oss ganske rått og brutalt hver gang, sist i 2009, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk