Nyheter

La oss være litt barnslige

Hvis en god latter forlenger livet, har jeg planer om å bli eldgammel.

Barn ler minst 300 ganger om dagen, voksne bare ti. Det kunne vi lese i Vårt Land 1. april. Dessverre var det ingen aprilspøk. Hvis vi tar utgangspunkt i at hver latter varer i fem sekunder, tilsvarer det 25 minutter barnelatter hver eneste dag. Til sammenlikning flirer ikke voksne i ett minutt engang.

Forfatter Erna Osland, aktuell med barne­boken He-he! Ei bok om den livsviktige latteren, kan fortelle at barn bruker latter til å skape kontakt og relasjoner seg imellom. Ungene får nye venner, skaper trygghet og kommer seg unna kinkige situasjoner ved hjelp av latter.

LES OGSÅ: Fortell meg hvem du er, og jeg skal f­ortelle deg hva du ler av

Bla bla

Det er fascinerende å se hvor lite som skal til for å få et barn til å gapskratte. Å si feil navn til den ene tvillingdatteren min, fører gjerne til at begge jentene ruller på stuegulvet i latter. En promp eller en rap kan få kveldsmaten til å sprute ut over spisebordet. Kiling varer gjerne helt til noen roper «stopp» så høyt at pappa tror leken har gått for langt. Og hvem skulle tro at det er hysterisk morsomt å kle av seg liggende med føttene inn i dusjkabinettet?

Selv kan jeg le høyt av mennesker med selv­ironi, som er kjappe i replikken og tar ting på kornet. Som da jeg kom på jobb mandag morgen og en kollega tilsto at det var han som glemte å fjerne en bildetekst som skulle oppsummere en tidligere sak. Teksten «bla bla som sto i avisa, om et eller annet» kom dermed på trykk. Men jeg ler også når fireåringen slipper en smyger og skylder på mor. Og hvorfor skal man ikke le når noen drar en aprilspøk om at buksesmekken er åpen?

LES OGSÅ: – Vi må kunne le av Gud

Det er sunt å le

Egentlig bør jo alle voksne være mer barnslige. Forskere har funnet bevis for at det er en sammenheng mellom humør og helse. Folk som ser lyst på livet, har bedre helse og lever lenger. Når du ler, produserer kroppen endorfiner, hormonet som demper stress, døyver smerte og får deg til å føle mer velvære. Ergo: Det er sunt å le. Og derfor bør vi gjøre det mer.

Jeg har adoptert et motto av en god venn: Vi skal få samboerne våre til å le hver eneste dag. Og suksessoppskriften min er nesten alltid å oppføre meg barnslig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter