Nyheter

– Fører kampanjer for å utvanne regler

Kapitalfluktutvalget mente at Norge kunne ta en ledende rolle og bidra til å etablere flere investeringssteder også i afrikanske land utenom skadelige skatteparadis. Men motkreftene har enorme ressurser, påpeker åpenhetsorganisasjon.

I en kronikk i Dagens Næringsliv i går skrev Guttorm Schjelderup at Norge ikke har vært en sterk bidragsyter i kampen mot skatteparadisene. Schjelderup ledet Kapitalfluktutvalget og er professor ved Senter for skatteforskning ved Norges Handelshøyskole. Han skriver at mens pressen ofte skandaliserer banker og enkeltpersoner, er sakens kjerne hvorfor verdenssamfunnet ikke får gjort noe med lovstrukturene som gjør det mulig å skjule formuer og inntekt.

«Svaret er at de som sitter med makten i verden, ikke ønsker å avskjære misbruksmulighetene. Finansinstitusjoner og tilretteleggere tjener på de skadelige strukturene, og korrupte statsledere og politikere vil ha et sted å gjemme pengene sine», skriver Schjelderup.

LES OGSÅ: Det statlige utviklingsfondet Norfund bruker fortsatt skatteparadiser

Gigantindustri

Mona Thowsen, generalsekretær i organisasjonen Publish What You Pay, understreker at det er en industri av verdensomspennende konserner med mange hundre tusen ansatte som tilrettelegger for at penger og eierskap kan skjules.

– Selv om noen forsøker å innføre regler, er motkreftene der. Det drives kampanjer for å svekke regelverk og institusjonene som skal kontrollere dette i samfunnet vårt, sier hun.

Thowsen mener at skatteavtalene Norge har med andre land, bare har begrenset betydning.

– Når du skal be om informasjon gjennom disse avtalene, må du vite hva du skal spørre etter. Det kan være lag på lag med innsynshindre og ta lang tid.

LES MER: Når politikere selv sitter på verdier i skatteparadiser, har Ap-politiker Truls Wickholm lite tro på at de gjør sitt for å stoppe unnagjemselen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Krever stopp

SV foreslo i fjor at Oljefondet skal slutte å bruke skatteparadiser, og har programfestet det samme for Norfund og alle statlige selskaper og fond.

– Manglende vilje til å gå foran i kampen mot skatteparadisene så vi også i fjor, da Høyre og Ap stemte ned vårt forslag, sier Snorre Valen, finanspolitiker for SV.

KrF kritiserer at de rødgrønne ikke trakk Norfund ut av skatteparadiser.

– Det er ikke bra at statlige fond har verdier i skatteparadiser. Kan vi finne en god, praktisk måte å gjennomføre at Norfund trekker seg ut, vil vi støtte det, sier Line Holten Hjemdal i KrF.

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter