Nyheter

@ er død

Ray Tomlinson visste hva han gjorde, men ante ikke konsekvensen av sin oppfinnelse.

Jeg kan ikke annet enn å være ham evig takknemlig for det lille tegnet @. Ray Tomlinson revolusjonerte det praktiske livet til milliarder av mennesker. Nå er mannen som oppfant e-posten død, 74 år gammel.

Tomlinson er forlengst innrullert i internetts Hall of Fame. Han holdt en tale ved anledningen og sa følgende: «Jeg har ofte blir spurt om jeg visste hva jeg gjorde, og svaret er: Ja, jeg visste nøyaktig hva jeg gjorde. Jeg hadde bare ingen anelse om hvor stor påvirkning det til slutt skulle få».

Det er med denne oppfinnelsen som så mange andre: Det tar tid før snøballen begynner å rulle. Da kan den bli veldig stor.

LES OGSÅ: – Den er ikke død ennå, men det lukter ikke godt

Tok tid

Tomlinson sendte den første e-posten i 1971. Det var to datamaskiner som sto tett inntil hverandre og som var tilknyttet nettverket ARPANET, som tilhørte det amerikanske forsvarsdepartementet. Det regnes som forløperen til det internettet vi kjenner i dag. ­E-posten ble på ingen måte allemannseie i en fei, men da det tok av, ble det en nyvinning av dimensjoner.

Militær forskning er ikke alltid så stuerent, men faktum er at det sivile samfunnet har mye å takke forsvarsindustrien for. De har utviklet produkter og tjenester som har endevendt det praktiske sivillivet.

Slik er det også med e-posten. En dag da den er nede, er en virkelig dårlig dag. Man får samme følelse som når vann og luft er borte. Innboksen er både huskeliste og informasjonsbærer. Undermapper kan lages og viktig informasjon kan lagres.

Mer effektivt

Vi som er journalister lever av å formidle informasjon raskt. Avtaler som inngås med et intervjuobjekt gjøres ofte på e-post, likeså sitatsjekk og videre oppfølging. Det vi tidligere brukte mange timer på, gjøres uten for stor tidsbruk og anstrengelser.

Nostalgikere vil mene at e-posten har tatt fra oss brevets viktige funksjon. Begrepet angrefrist har også fått et annet innhold. Det er raskere å trykke på send-knappen enn å slikke på et frimerke. Sterke meldinger går for raskt ut.

Men jeg ville så absolutt ikke vært Tomlinsons oppfinnelse foruten.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter