Nyheter

Trump refses som anti-Israel

Donald Trump kaller seg nøytral i konflikten mellom Israel og palestinerne. Det skaper uro i Israel og blant venner av Israel i USA.

En republikansk presidentkandidat forventes å omfavne Israel. Donald Trump har imidlertid vært mindre helhjertet i sin omfavnelse av den jødiske staten enn de nærmeste konkurrentene, Ted Cruz og Marco Rubio.

Israel sentralt i debatt.

Israel ble nevnt ikke mindre enn 51 ganger under den republikanske debatten i Houston i forkant av supertirsdagen. Der måtte Trump igjen forsvare sin selvpålagte nøytralitet i konflikten mellom Israel og palestinerne.

– Som president er det ingen ting jeg heller vil oppnå enn fred mellom Israel og naboene generelt. Og jeg tror ikke det tjener noen hensikt å si at du har en «good guy» og en «bad guy», sa Trump.

Ut fra sin erfaring som forhandler, vil ikke Trump spille fra seg forhandlingskort ved å ta stilling på forhånd. «La meg være den nøytrale fyren... Jeg ønsker ikke å si hvem som har skylden. Jeg tror ikke det hjelper».

LES OGSÅ: Kristne vender Trump ryggen

I tvil om begge parter.

I et intervju med Associated Press i desember sa Trump at han var i tvil om både israelernes og palestinernes forpliktelser overfor fredsprosessen. Samtidig antydet han at det er opp til Israel å få prosessen videre:

– Mye handler om Israel og hvorvidt Israel ønsker en fredsavtale, om Israel er villig eller ikke villig til å ofre visse ting. Det kan det hende de ikke er. Det kan jeg forstå og det er greit for meg. Men da får du ganske enkelt ingen avtale, sa Trump.

LES OGSÅ: Tror Trump kan bli president

Refses som anti-Israel.

I debatten før supertirsdagen stemplet Marco Rubio Trumps såkalte upartiskhet som en «anti-Israel-posisjon»:

– Man kan ikke være upartisk megler i en strid mellom to parter der den ene siden konsekvent handler ut fra dårlige hensikter, sa Rubio. Han hevdet at de palestinske selvstyremyndighetene har vendt ryggen til «sjenerøse» israelske tilbud, og at de lærer palestinske barn at «å drepe jøder er ærerikt».

Mens konkurrentene sier de vil rive i stykker atomavtalen med Iran straks de inntar Det hvite hus, har Trump avvist dette. Men i likhet med Israel mener han det er en dårlig avtale som han lover å følge kritisk og tøft opp.

LES OGSÅ: Slik vil Trump styre

Romney: Trump en svindler.

De siste dagene har den republikanske eliten gått til stormangrep mot Trump. Tidligere presidentkandidat Mitt Romney stempler Trump som en svindler:

– Uærlighet er Trumps kjennemerke. Det er nettopp hans type sinne som har ført andre nasjoner ned i avgrunnen, sier Romney.

Dagen før gikk 60 innflytelsesrike konservative politikere ut med et brev med knallhard kritikk om at Trump er uansvarlig og vil gjøre USA «mindre sikkert». Blant underskriverne er en rekke prominente jødiske republikanere i USA.

Støttet Netanyahu i 2013.

Trump har imidlertid gjentatte ganger uttykt beundring for Israel, og støttet Benjamin Netanyahu som israelsk statsminister i 2013:

– Jeg er en stor tihenger av Israel. Og ærlig talt, en sterk statsminister er et sterkt Israel, sa han i en videohilsen til støtte for Netanyahu.

I Israel mener likevel mange at han ikke går langt nok. Trump har gitt uklare signaler på om han vil anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, men sa nylig at han «100 prosent» støtter flytting av den amerikanske ambassaden til Jerusalem.

Trump har sagt at han ikke ønsker eller vil be om støtte fra jødiske republikanske givere, for å unngå bindinger.

Etter disputten om støtten fra David Duke og Ku Klux Klan, uttalte Trump at han er forsiktig med å ta generell avstand fra grupper, fordi det eksempelvis også kan omfatte jøder.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Mer fra: Nyheter