Nyheter

Listhaugs angrep

– Skal kirken blande seg, må den ha en løsning selv, mener Sylvi Listhaug. Det er et angrep på ytringsfriheten.

Norge trenger en innvandrings- og integreringsminister som snakker sant, og som samler landet vårt til den store­ integreringsoppgaven vi står foran. I stedet bruker Sylvi Listhaug tiden på rabiate anklager mot kirken.

«Kirken ikke er for alle, men en aktør for venstresiden», hevder ministeren. Det er enten et uttrykk for en vill konspirasjonsteori, eller et forsøk på å plassere alle som er uenige i Listhaugs ­politikk på venstresiden. Uansett er det feil, og en farlig kurs for en regjering å begi seg ut på.

LES MIN TRO-INTERVJUET MED LISTHAUG: Hun fikk barnetroen av farmor

La oss ta det siste først: Det er ikke slik at hvor i det tradisjonelle politiske landskapet du hører hjemme, har en direkte sammenheng hvordan du mener flyktningpolitikken skal være.

Ta for eksempel Venstre. At det er et sosialliberalt parti, er svært tydelig i mange av deres veivalg. I skatte- og næringspolitikken, i arbeidslivspolitikken og i deres syn på forholdet mellom individ og fellesskap er de langt unna venstresiden. Men de ønsker en asyl- og flyktningpolitikk som er mer liberal og human enn Frp. Civita-leder Kristin Clemet har tatt til orde for fri innvandring, uten at det gjør henne spesielt venstrevridd.

Personlig tilhører jeg ikke den gruppen som ser på «venstreside» som et stygt begrep. Men å forsøke å sverte noen ved å klistre uriktige merke­lapper på dem, er et ganske skittent knep, som Listhaug ikke bør slippe unna med.

LES OGSÅ: Sjefsbiskop slår tilbake mot Listhaug

Anklager

Listhaugs kirkekritikk er forøvrig ikke noe hun har funnet på selv. Grepet kjenner vi fra den internasjonale politiske scenen. Pave Frans blir stadig anklaget for å være kommunist av både medier og politikere. Årsaken er at han sier at klimaendringer er menneskeskapte, og at den globale fattigdommen og flyktningkrisen henger nøye sammen. Han har også kritisert en tøylesløs markedsliberalisme.

Erik Lunde, KrFs representant i Oslo bystyre, forklarer godt hvorfor et venstreside-stempel på slike standpunkter er helt feil: «Man skal ikke ha lest mye katolsk, luthersk og reformert ­sosialetikk for å forstå at kirken ikke kan forholde seg taus i møte med sortering av menneskeliv, sosial urettferdighet og rovdrift på skaperverket.», skriver Lunde.

LES MER: Her er Listhaugs svar til kirken

Når paven og kirken i hele verden kaster seg inn i den politiske debatten om vår tids største utfordringer, er det fordi de tar kristen, etisk tenkning om samfunnslivet på alvor.

Så har for så vidt Sylvi Listhaug helt rett i at kirken ikke er for alle. Men det skyldes ikke at den er så venstrevridd. Det er, og har alltid vært, mange sentrale spørsmål der kirken og venstresiden ikke har spilt på lag.

LES MER: Gikk i tog for Listhaug: – Vi er lei av å bli hengt ut som rasister

Angrep på ytringsfriheten

Listhaug synes imidlertid ikke det holder å stemple kirken som venstrevridd. Hun fortsetter friskt: Dersom kirken ikke samtidig kan komme med løsninger og prioriteringer, skal de heller ikke blande seg inn i politiske spørsmål, mener hun. Man må anta at dette er en generell kritikk som omfatter alle, ikke bare kirken. Dette utsagnet­ er så hinsides enhver demokrati­forståelse at det nesten er vanskelig å forholde seg til, og er et grunnleggende angrep på ytringsfriheten.

LES OGSÅ: Han er den eneste av bispekandidatene uten rød partibok

For organisasjoner i det sivile samfunn, som kirken, bør utgangspunktet være omvendt: Dersom de ser kritikkverdige forhold i et samfunn, er det deres selvsagte rett – og plikt – å si ifra. Dersom disse skulle begrense seg til å peke på problematiske forhold bare der de satt på en fiks, ferdig løsning, er det svært mange sider ved samfunnet vårt som aldri ville vært satt på dagsorden – og heller aldri endret.

Man kan mistenke at Listhaug mener biskoper skal tale når den er enig med henne, og ellers tie. Men hvis Den norske kirke, eller andre organisasjoner, bare skal få lov til å hevde sine synspunkter når de er enige med den til enhver tid sittende regjering, er vi på ville veier.

LES OGSÅ: Dette er biskopenes krav til Listhaug

Demoniserer

Listhaugs uttalelser er veldig uheldige for den jobben hun er satt til å gjøre som innvandrings- og integreringsminister. Kirken er, uten tvil, en svært viktig institusjon i hele Norge. Den kan spille en viktig rolle i det store integreringsarbeidet vi nå har foran oss. At Listhaug som har fått det overordnede ansvaret for at vi skal lykkes, bruker tid og krefter på å demonisere, og krige mot, en stor og samlende samfunnsinstitusjon, burde bekymre statsminister Erna Solberg dypt.

Kaia Storvik er nestleder i Tankesmien Agenda.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter