Nyheter

Kvinner som «fortjener mishandling og voldtekt»

Som mange andre kvinner som ytrer seg offentlig, møter jeg sjikane. Men politiets dør er lukket når jeg ber dem om hjelp.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Menn som truer og trakasserer er blitt daglig kost for kvinner som deltar i det offentlige ordskiftet i Norge.

Det er særlig to tema som skiller seg ut: Innvandring og likestilling. Beveger man seg i krysningsfeltet mellom disse to, må man dessverre regne med at reaksjonene går amok.

LES MER: Orker ikke anmelde hatytringer

Noen reaksjoner er saklige, noen er det ikke. Men det som er belastende, er nettrollene som mener at seksuell ydmykelse, trusler, voldtekt og trakassering er passende behandling av kvinner som ytrer seg om slike tema. Slik behandling mener de bør pågå til vi har forandret mening eller lært oss å holde munn.

Forrige uke skrev jeg skrev om at subkulturer blant norske menn både trakasserer, voldtar og sjikanerer kvinner. Kommentaren het: «Ned på kne, lille luremus».

LES MER: – Jeg fikk inntrykk av at politiet ikke kom til å prioritere saken

Selvfølgelig tok jeg klart avstand fra hendelsene i Köln. Men det som provoserte enkelte menn, var at jeg skrev at mange norske menn er like ille. Et av eksemplene mine var ukulturen blant russen. Hvert år blir flere unge russejenter voldtatt.

LES OGSÅ: Gutter opplever det som OK å ta jenter i skrittet

Sjikane av flere kvinner

Slike utsagn går sjelden ustraffet hen. En mann skrev på Facebook at han håper jeg blir «mishandlet» og «voldtatt», slik at jeg forandrer mening. I hans hode vil det bidra til et tryggere Norge, der kvinner kan leve uten frykt.

Dette mente både min sjefredaktør og jeg at vi burde anmelde.

LES MER: Flere anmelder i hovedstaden

Men på Sentrum politistasjon i Oslo hadde de ikke kapasitet til å snakke med meg. Jeg ble bedt om å skrive anmeldelsen selv. Hvis jeg kom tilbake med en skriftlig anmeldelse, skulle de vurdere om de hadde tid til å ta imot den.

Mannen er nå anmeldt. Det viste seg at det ikke var første gangen han skriver slik til kvinner. Et søk på nettet viste at han blant annet hadde skrevet at en annen kvinne, som deltar i den offentlige debatten, bør bli «voldtatt av en somalier». Om mannen er blitt anmeldt før, vet jeg ikke. Men det er slett ikke sikkert.

LES OGSÅ: Har vi ikke respekt for kvinner, kan vi ikke ha respekt for oss selv.

Få anmelder

Til tross for at statsminister Erna Solberg og likestillingsminister Solveig Horne har startet en kampanje mot hatytringer, opplever mange at politiet nedprioriterer slike saker.

I tirsdagens Vårt Land har vi intervjuet forsker Aina Landsverk Hagen som har ledet et forskningsprosjekt blant bloggere, redaktører og journalister. Hennes konklusjon er at holdninger hos politiet gjør at mange dropper å anmelde. Hun viser til at kun 9 prosent av dem som sier de har opplevd sjikane, tusler og trakassering, anmeldte dette. Av dem som anmeldte, ble halvparten henlagt.

Det er kanskje ikke så rart at mange lar være. Når erfarne redaktører, journalister eller bloggere ikke orker å anmelde, hva da når en 18 år gammel jente kommer til politiet? Kanskje er hun i tvil om hun overhodet skal anmelde.

LES OGSÅ: Griseprat satt i system.

Demokratisk problem

Hvis 18-åringen dropper anmeldelsen, lar hun kanskje være neste gang også. Trolig snakker hun med andre om sin erfaring hos politiet.

Når disse erfaringene sprer seg i samfunnet får vi et betydelig demokratisk problem. Trolig er problemet allerede utbredt. Vi vet allerede at sjikane er grunnen til at en del kvinner skyr unna det offentlige ordskiftet.

Dette må statsminister Erna Solberg, likestillingsminister Solveig Horne og justisminister Anders Anundsen ta på det dypeste alvor. For det nytter lite med politiske erklæringer, hvis politiet avfeier kvinner som forsøker å anmelde sjikane, trusler og trakassering.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter