Nyheter

Når alt går 
i ball

Gratulerer til deg som vant over 13 
milliarder kroner onsdag. Hva gjør du nå?

Onsdag kveld, det vil si i torsdag morgen for oss nordmenn, ble kanskje en amerikaner 1,5 milliarder dollar ­rikere i lottospillet Powerball. Det tilsvarer godt over 13 milliarder norske kroner.

Det koster to dollar per lodd å delta i Powerball. Du velger fem hvite tall fra 1 til 55 og ett rødt tall fra 1 til 42. Hvis du har alt rett, utbetales jackpoten. Ganske likt Lotto med andre ord.

Etter 18 trekninger uten jackpot-vinner, har premien svulmet til historiske summer. Gårsdagens premie er den største noe lotteri i verden har skiltet med og har ført til rekordstort loddsalg. Alle håper at denne gangen er det deres tur.

LES OGSÅ: Frivillige får over 1 milliard i kompensasjon

I Norge har vi skjønt at Lotto-millionærer ikke er som andre millionærer. Men hva gjør man egentlig når man står der med rundt 8 milliarder kroner på bok (etter at Skatteetaten har tatt sitt)?

Nettmagasinet Slate har sett på hva som skjer med vinnere. Hovedinntrykket er det samme som ­reklamene der nybakte lottomillionærer kjører rundt i tanks, kjøper reklameplass på fotballstadionen med navnet til kompisen på eller får tak i den lengste­ limousinen som finnes.

Nemlig: De som plutselig står med hendene fulle av penger, kvitter seg like fort med dem.

LES OGSÅ: – Prestene er langt unna en lønn som framstår umoralsk

I en undersøkelse fra 2001 kommer det fram at ­lotterivinnere bare sparer 16 øre av hver krone de vinner.

Det er også påvist at en lottogevinst ikke nødvendigvis trygger alderdommen. Antall personlige konkurser stiger markant blant vinnerne tre til fem år etter at de vant.

Flere studier viser også til at man gjør flere dårlige investeringer når man har vunnet mye eller arvet mye penger.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Likevel blir det ikke lett for deg som har vunnet å sløse bort Powerball-gevinsten. Demografiske ­undersøkelser viser at det er mennesker mellom 30 og 39 år som spiller mest. Gjennomsnittlig levealder i USA er 79 år.

Du har dermed omtrent 45 år igjen å bruke pengene. Nesten 790.000 kroner om dagen.

Lykke til. Du trenger det uansett hva du gjør.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter