Barnevernloven gjelder for alle barn som oppholder seg i Norge. I flere barnevernsaker som har fått internasjonal oppmerksomhet, hevdes det at barnevernet griper oftere inn ovenfor minoritetsbarn. Blant annet påsto tidligere justis- og utenriksminister i Romania, Titus Corlatean, dette i TV-programmet med et norsk-rumensk ektepar som ble fratatt sine fem barn i november.
LES MER: Massiv utenlandsk støtte etter påstander om trosforfølgelse
Siden disse påstandene stadig dukker opp, ga Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet Statisisk sentralbyrå i 2013 i oppdrag å lage en analyse av barn med minoritetsbakgrunn i barnevernet.
• For barn uten innvandrerbakgrunn er raten for omsorgsovertakelse fra barnevernet 6,9 promille, det vil si at blant 1.000 barn, har barnevernet tatt over omsorgen for 6,9.
• For norskfødte barn med innvandrerforeldre er raten 5,5 promille.
• For innvandrere er raten 8,8 promille.
KOMMENTAR: Misbruk av ordet «forfølgelse»
Statistisk sentralbyrå har også brutt tallene ned på hvilke land foreldre/barn kommer fra.
• For barn med tilknytning til Romania, Polen, Tsjekkia og Litauen, land der barnevernet har møtt mest motbør, er overtakelsesraten lavere enn for «hel-norske» barn.
• For barn som har innvandret fra land som Somalia, Irak og Iran er overtakelsesraten høyere enn for etnisk norske barn.
Tallene er per 1. januar 2013. Kilde er Statistisk sentralbyrå.