Nyheter

Paven lovpriste dem som tar imot flyktninger

Pave Frans viet store deler av sin tradisjonelle første juledagstale til flyktningkrisen. Samtidig velsignet han den FN-ledede innsatsen for fred i Syria og Libya.

Paven hyllet dem som åpner sine hjem og grenser for mennesker på flukt fra krig og fattigdom.

– Måtte Gud belønne alle dem, både enkeltpersoner og stater, som på sjenerøst vis arbeider med å bistå og ønske velkommen de mange migranter og flyktninger, sa paven foran titalls tusen mennesker som hadde møtt fram i solskinnet på Petersplassen.

Pavens julebudskap besto også av et forsiktig håp om en slutt på noen av verdens mest brutale konflikter.

Ba for FN-avtale

Spesiell oppmerksomhet viet han til diplomatiet for Libya og Syria, hvor det har vært framgang i forsøket på å få i stand forhandlinger om fred.

– Vi ber for at avtalen som FN har kommet fram til, så snart som mulig kan lykkes i å stanse den væpnede konflikten i Syria, sa pave Frans.

Han oppfordret samtidig innstendig til at alle parter gir sin støtte til avtalen som enkelte representanter for de stridende partene i Libya nylig omfavnet.

LES OGSÅ: Paven oppfordret til edruelighet og medfølelse

Fordømte terror

Paven fordømte dessuten de brutale terrorangrepene som har rammet folk i ulike deler av verden i løpet av året.

– Måtte verdenssamfunnets oppmerksomhet enstemmig rettes mot å få en slutt på grusomhetene i disse landene, samt i Irak, Jemen og i Afrika sør for Sahara, som selv nå høster tallrike ofre, forårsaker umåtelige lidelser og ikke engang skåner folkenes historie og kulturarv, sa paven.

Katolikkenes overhode ba videre for fred i Kongo, Burundi, Sør-Sudan og Ukraina.

LES OGSÅ: Om vi alle bare hjelper én flyktning, oppfordrer årets Petter Dass-vinner

Ikke rom for hat

Paven glemte heller ikke konflikten mellom israelere og palestinere og ba dem slutte fred i Jesu fødeland.

– Der fred fødes, er det ikke lenger rom for hat eller for krig. Likevel vedvarer spenninger og vold nettopp der hvor Guds legemliggjorte sønn kom til verden. Fred er en gave som må bønnfalles og bygges, sa paven.

Titalls tusen mennesker måtte gjennom en sikkerhetskontroll slik den man finner på flyplassen, for å komme inn på Petersplassen og høre den tradisjonelle 1. juledagstalen Urbi et Orbi – som betyr til byen og verden.

LES REPORTASJEN FRA AKUTTMOTTAKET: Mellomstasjonen

Oppmuntre flyktninger

Over 1 million migranter og flyktninger har kommet til Europa i år, og den katolske kirkens overhode minnet om hvor farefull flukten har vært for mange av dem.

– Vi må oppmuntre alle de som flykter fra ekstrem fattigdom eller krig, og som ofte flykter under umenneskelige forhold med fare for egne liv, sa paven.

Pave Frans lovpriste videre alle som bistår flyktningene «med å bygge en verdig framtid for seg og sine, og med å bli integrert i de samfunn som tar imot dem».

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter