Nyheter

Ny rapport: Kirkevalget ble ikke «kuppet»

De nye kirkevelgerne var ikke kirkefremmede, men «sporadiske kirkegjengere» med sterkt engasjement for vigsel av likekjønnede.

Det viser en fersk velgerundersøkelse som KIFO, Institutt for kirke-, religions og livssynsforskning, har gjennomført.

KIFO legger i en kronikk i dagens Vårt Land fram hovedfunn om et valg med rekordstor valgdeltakelse, klar valgseier til Åpen folkekirke og flertall i det nye Kirkemøtet for vigsel av likekjønnede.

Forsker Pål Ketil Botvar viser til at det i forkant av valget fra flere hold ble uttrykt bekymring for at de nye velgerne ville være kirkemedlemmer som ikke benytter seg av kirken og at valget slik ville bli «kuppet av kirkefremmede».

– Undersøkelsen gir ikke grunnlag for å hevde at kirkevalget ble dominert av kirkefremmede. De aller fleste av de nye velgerne ser ut til å ha en aktiv relasjon til Den norske kirke, oppsummerer KIFO.

SE GRAFIKK: Her er det nye Kirkemøtet

– Påstander tatt ut av luften

– Dette bekrefter tydelig det vi har opplevd og erfart. Alle påstander om at Åpen folkekirke og vårt engasjement er utenfra-anliggender i Den norske kirke, er tatt ut av luften. Undersøkelsen gjenspeiler vår selvforståelse: Åpen folkekirke og de som har stemt på oss, står trygt plantet midt i Den norske kirke, sier Sturla Stålsett, styreleder i organisasjonen Åpen folkekirke.

Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, var blant dem som i forkant av kirkevalget skrev at han syntes det var «helt greit» med moderat valgoppslutning.

– Advarte du mot at kirkefremmede skulle «kuppe» valget?

– Jeg tror aldri jeg brukte ordet «kupp». Jeg nøyde meg med å si at det ikke er naturlig at kirken skal styres av kirkefremmede, svarer Ottosen nå.

Fire uker før kirkevalget presenterte Vårt Land en måling som viste at 37 prosent av de stemmeberettigede sa de hadde til hensikt å stemme. Fasiten viser at bare 16,7 prosent av folkekirkens medlemmer deltok i kirkevalget. Det er 3,2 prosent flere enn ved kirkevalget for fire år siden. Én av tre var førstegangsvelgere ved et kirkevalg.

– Jeg er ikke overrasket over funnene fra KIFO. Andelen som stemte ved kirkevalget ble jo bare noen prosent høyere enn sist, og at de fleste nye velgere kan kalles «sporadiske kirkegjengere» er ganske forventet, bemerker Espen Ottosen.

LES OGSÅ: Liten økning i deltakelsen i kirkevalget

Vigselssaken mobiliserte velgere

Valgundersøkelsen viser at det var spørsmålet om ekteskap for likekjønnede som i særlig grad fikk nye velgere til stemmeurnene. 77 prosent av valg-debutantene svarer at dette temaet var en viktig grunn til at de stemte.

75 prosent av førstegangsvelgerne har en klar oppfatning om at homofile må få lov til å gifte seg i kirken. 18 prosent av dem som ikke har deltatt ved kirkevalg før, er imot vigsel av likekjønnede.

Det var ikke bare «nye» velgere som ønsker at kirken skal endre praksis: 55 prosent av dem som også har stemt ved tidligere kirkevalg, mener at kirken burde åpne for ekteskap for personer av samme kjønn.

– Resultatet av kirkevalget gjenspeiler en holdning i brede lag av Den norske kirkes medlemmer. Også blant dem som har stemt tidligere, er det et klart flertall som i år har stemt på Åpen folkekirkes kandidater, påpeker Sturla Stålsett.

LES OGSÅ: Tror ikke kjendisaksjon påvirker kirkevalget

Fra bakerste kirkebenk

KIFO-forskerne antyder at mange av førstegangsvelgerne hører med blant dem som vanligvis sliter de bakerste benkene i kirken. Deres materiale viser at de som også har stemt tidligere, har et tettere og mer aktivt forhold til kirken enn de nye velgerne.

– Det virker som om også denne undersøkelsen viser at de som er mest aktive i Den norske kirke, er mest opptatt av å fastholde en klassisk kristen ekteskapsforståelse. Hvis utviklingen i kirken fremover innebærer at disse vil opplever seg marginalisert, vil Den norske kirkes arbeid bli sterkt svekket. Lokale menigheter er avhengig av å ha kirkegjengere som vil ta ansvar. Å bygge en menighet av sporadiske kirkegjengere vil være svært vanskelig, sier informasjonsleder Espen Ottosen i Misjonssambandet.

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter