En undersøkelse fra Københavns universitet, gjengitt i Kristeligt Dagblad, viser at hele 83 prosent av skolene arrangerer julegudstjeneste i disse tider. Men:
• bare 40 prosent ser på kristendommen som julens formål.
• 95 prosent begrunner julemarkeringene med at det er en tradisjon.
• 85 prosent markerer jul for å feire fellesskapet
[ LES ALLE SAKENE OM SKOLEGUDSTJENESTER ]
Fører til konflikter
Lektor Brian Arly Jacobsen, ved Institutt for Tverrkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, mener et ønske om en religionsfri gudstjeneste fører til konflikter mellom skolen og kirken.
– For at man som lærer skal kunne akseptere en gudstjeneste, må man oppfatte den som noe annet enn forkynnelse, mens kirken vil oppfatte enhver gudstjeneste som forkynnelse, sier han til Kristeligt Dagblad.
LES OGSÅ: Tilbyr kirkevielser uten Gud
Kirken «vinner» til slutt
Undersøkelsen viser at skoler i konkrete tilfeller har uttrykt ønske om å fjerne bønn, velsignelse og annet kristent innhold fra julegudstjenesten. Men som regel ender det med at skolene bøyer seg for kirken. Det kan skyldes at skolene ønsker felleskapsorienterte arrangementer, tror Jacobsen.
– Julegudstjenestene er en av få ganger hvor man har mulighet til å samle store deler av skolen for en markering av noe som ikke har med det læringsmessige innhold å gjøre. Man ønsker å bevare tradisjonen og være felles om den. Derfor prioriterer man julegudstjenesten høyt og tolererer at kirken har en annen forståelse av hva en julegudstjeneste skal inneholde, sier han.
LES OGSÅ: Lærere kan tvinges til å bli med på skolegudstjenester
– Mangler eget opplegg
En grunn til at skolene ønsker å delta i gudstjenester før jul, tross deres religiøse aversjon, kan være at de mangler evner til å selv lage verdige skoleavslutninger for elevene, mener Eberhard Harbsmeier, professor, teolog og tidligere rektor for Teologisk Pedagogisk Senter i Løgumkloster.
LES OGSÅ: Ønsker å tone ned Gud i kirkevielsen
– Jeg har av og til et inntrykk av at lærerne sender elevene til kirken slik at de slipper å lage noe selv. Det er absurd hvis de gjør det når de ikke ønsker forkynnelse. Men for skolene er det kanskje mer bekvemt å gå i kirken når de selv ikke har ritualene til å lage en ordentlig avslutning, sier Eberhard Harbsmeier.