Nyheter

Blekkulfene har blitt voksne

Jeg var ikke bare stolt da min eldste datter stakk lapper med sterke budskap under naboenes vindusviskere.

Gode naboforhold kan aldri overvurderes. Så jeg innrømmer gjerne at jeg tenkte litt på mulige konsekvenser når min eldste datter og hennes venninne for drøyt 20 år siden festet Blekkulf-lapper på bilene i vår lille stikkvei:

«Skru av motoren, din gjøk, å forurense er ingen spøk!» og «Bruk hode, vi har bare en klode!» var de unge miljøaktivistenes meget tydelige budskap til voksne menn som lot sine Volvo-er gå på tomgang i mange minutter, slik at bilene skulle være gode og varme til den to mil lange turen inn til Oslo.

LES OGSÅ: Nå starter den største klimajobben

Bileieren som jentene frimodig kalte for en gjøk, tok det tilsynelatende med fatning. Vi hørte aldri et ord om karakteristikken. Kanskje var det fordi han ikke kunne vite at det var vår datter som var en av gjerningsblekkulfene, til tross for at det var skjellig grunn til mistanke. Ikke husker jeg om det ble noe mindre tomgangskjøring utenfor naboens port, heller. Men episoden viste meg i hvert fall at man aldri skal undervurdere ganske små barns vilje og evne til å handle resolutt for den gode sak.

Selvsagt hadde jentene rett. Det er ingen grunn til at noen skal la bilen stå og spy ut masse eksos i mange minutter, bare fordi eieren skal få en behagelig tur. Det er ikke uten grunn at unødig tomgangskjøring faktisk er forbudt ved norsk lov. Men i det store og hele blir tomgangskjøringsforbudet knapt mer enn en symbolsak. Det må mye skarpere lut til om vi skal nå målene som ble vedtatt under klimatoppmøtet i Paris.

LES OGSÅ: Slik ser den nye klimaavtalen ut

Førstegenerasjons miljødetektiver og blekkulfer har vokst seg til godt voksne mennesker. Derfor er det verdt å reflektere litt over: Har tidlig miljøengasjement hatt betydning for den yngre garde av beslutningstakere som i dag er med på å forme morgendagens miljøpolitikk?

Selvsagt. Måtte de beholde sin barnlige frimodighet, også når de skal argumentere for sterke begrensninger på bilbruken, spesielt i byene. De må møte motstanden fra gamle gretne gubber på en klar, men saklig måte. For vi har jo bare en klode.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter