Nyheter

Frp ut mot kirken og «godhetstyranniet»

Sylvi Listhaug vurderer utmelding etter bispeutspill.

Frp-statsråd Sylvi Listhaug mener lederen for biskopene i Den norske kirke fremstiller alle som tar til orde for en streng innvandringspolitikk som «usolidariske og fæle mennesker».

– Jeg reagerer på dette godhetstyranniet som rir det norske samfunnet som en mare, sier Listhaug til NRK.

Hun trekker fram bistandskritikken som preses Helga Haugland Byfuglien kom med på Bispemøtets pressekonferanse fredag, som et eksempel: Byfuglien gikk tydelig ut mot regjeringens forslag om å kutte den langsiktige bistanden på ulike områder med drøyt 4,2 milliarder kroner, for å finansiere arbeidet for flyktninger som nå kommer til Norge.

Byfuglien: – Uverdig kutt

– De som har minst, skal ikke betale mest. Å kutte i bevilgninger til fattige mennesker og land er etter vår oppfatning uverdig, sa Byfuglien.

Dette og lignende utsagn fra blant andre tidligere KrF-statsminister Kjell Magne Bondevik har fått Sylvi Listhaug til å reagere – og vurdere å melde seg ut av folkekirken.

Hun er en del av lang rekke av Frp-politikere som har protestert mot det de opplever som politisering av Den norske kirke. Reaksjonene har gått på biskoper og kirkelederes engasjement i olje- og klimapolitikk, økonomisk politikk og fordelingspolitikk – og asyl-, flyktning- og bistandspolitikk.

– Jeg ble rett og slett ganske opprørt av det Bispemøtets leder sa. Fordi det hun gjør, er å kaste seg inn i den politiske debatten, ta side. Den norske kirke burde være en kirke for alle, men nå føler man kanskje at det er politikk, og ikke så mye kristendom, som kommer i første rekke, sier Listhaug til NRK.

Preses Helga Byfuglien avviser at hun blander seg inn i politikk når hun tar til orde for at langsiktig bistand ikke bør kuttes.

Føler seg ikke truffet

Byfuglien føler seg imidlertid ikke truffet av kritikken fra Listhaug, og hun avviser at hun og Bispemøtet representerer et godhetstyranni i flyktningdebatten.

Listhaug, som er statsråd, men også sentralstyremedlem i Fremskrittspartiet, mener meningsmotstanderne framstiller ønsker om kutt og innstramminger som slemme og kalde, mens de som ønsker en mer liberal politikk er gode og rause.

Byfuglien mener det er på sin plass at kirken har en mening om hvordan Norge fordeler bistandsmidlene.

– Det er verken noe nytt eller overraskende at Kirken har et særlig blikk på hvordan vi forvalter midlene som skal være med på å lindre nøden i verden, sier Byfuglien til NRK.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Listhaug: – Det viktigste er å stramme inn

På spørsmål om hvordan Bispemøtets kritikk faller inn under «godhetstyranniet», svarer Listhaug:

– Det er dette er med at det er så grusomt å ta av bistandsmidlene. Det er noe man har gjort i alle år. Nå har en enorm strøm av mennesker som kommer til vårt land. Da skulle det bare mangle at vi ikke foreslår å bruke mer penger. Det er ikke av vond vilje, men fordi det er en stor regning som skal dekkes inn nå. Det viktigste for framtida er å stramme inn, sier Frp-statsråden.

Bispemøtet drøftet flyktningkrisen på sitt møte i Oslo forrige uke. Uttalelsene som Den norske kirkes ledende biskop kom med på pressekonferansen, hadde ryggdekning i Bispemøtet.

Sommerfeldt: Rasering av bistand

Biskop Atle Sommerfeldt utdypet Byfugliens uttalelser i et innlegg på verdidebatt.no fredag ettermiddag. Her skrev biskopen i Borg:

«I stedet for å betrakte flyktningene som kommer hit som en utgiftspost og et problem, er det nå på tide at hele regjeringen betrakter dem som våre gjester. Tilleggsproposisjonen kommuniserer ikke dette. Det er et like grunnleggende prinsipp at de som har mest må betale mest når vi skal oppfylle våre forpliktelser. Den fremlagte tilleggsproposisjonen lar fattige land og mennesker betale våre forpliktelser - vi som er den rikeste befolkningen med verdens beste velferd. Vi er nå det landet i verden som bruker høyest andel av bistandsbudsjettet på oss selv. I tillegg betyr forslaget en rasering av langsiktig bistand og støtte til folkelige organisasjoner og bevegelser. Sikrere oppskrift på å øke verdens flyktningstrøm finnes neppe.»

Bondevik: – Best at Frp holdes utenfor

Sylvi Listhaug er ikke bare indignert over kirkelederes engasjement i debatten om flyktninger og internasjonal bistand. Hun går også kraftig ut mot tidligere KrF-statsminister Kjell Magne Bondevik etter at han lørdag sa følgende til Klassekampen:

– Jeg blir trist av at Frp kun snakker om innstramminger. Det beste for flyktningpolitikken er at Frp holdes utenfor. Vi må leve opp til den stolte arven fra Fridtjof Nansen. Vi må hjelpe så mange vi kan. Jeg blir trist når jeg ser hvordan Frp forholder seg, og kun er opptatt av hvordan vi kan begrense antallet som kommer.

Ifølge Listhaug er det ikke Frps politikk, men Bondeviks retorikk, som fortjener betegnelse «trist» i denne sammenhengen.

– Det viser at man mener selv at man er mye bedre enn andre. Men det dette handler om nå er, at man må stramme inn hvis vi skal ha et bærekraftig velferdssamfunn i framtiden, sier hun til NRK.

Til dette repliserer Bondevik:

– Listhaug må tåle å bli minnet på Norges humanitære tradisjoner og forpliktelser, uten å ty til lettvinte og usaklige karakteristikker. At Fremskrittspartiet som står for en helt annen og negativ politikk overfor flyktninger ikke liker å få slike påminnelser, kan selvsagt ikke hindre oss andre å si fra.

Biskop reagerer

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug reagerer på Sylvi Listhaugs uttalelser. På sin Facebook-profil skriver han:

«Sylvi Listhaug mener kirken blander kristendom og politikk fordi vi kritiserer at bistandsmidlene skal tappes kraftig for å dekke utgiftene til flyktningene som kommer hit. Hennes reaksjon vitner om liten forståelse for kirkens verdigrunnlag og dens samfunnsoppdrag i forhold til myndighetene.»

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter