Samtidig som biskopene understreker at ingen ansatte skal tvinges til å foreta vielser, skyter de ned tanken om at menigheter skal kunne reservere seg mot å ha slike vielser i sine lokaler. Tidligere i høst gikk sokneprest i Hægebostad og Eiken, Bernt Rune Sandrib, ut og erklærte at det ikke var aktuelt å la likekjønnede gifte seg i hans kirke.
«Kirkemøtet forutsetter at liturgi for inngåelse av ekteskap og forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom likekjønnede innføres som ordinære liturgiske ordninger. Disse gjøres gjeldende i hele Den norske kirke slik at alle kirkens medlemmer får inngå ekteskap i sin lokale kirke.»
LES OGSÅ: -Historisk gjennombrudd for kirken
Sier nei til lokal kamp
– Vi er enige om at alle som ønsker å gifte seg, skal få mulighet til å gifte seg i lokaler i den kirken de tilhører. Jeg tror ikke det er tjenlig at slike debatter om bruk av kirken foregår lokalt i kirken. For denne kampen bør ikke foregå lokalt, sier biskop Stein Reinertsen i Agder og Telemark.
Både han og visepreses Halvor Nordhaug tihører den halvparten av Bispemøtet som holder fast på det tradisjonelle, kirkelige ekteskapssyn. Nordhaug legger vekt på at et grunnleggende premiss for Bispemøtets vedtak er at «det i kirken er to syn».
LES OGSÅ: Håper på ro etter 20 års strid
– Ikke A- og B-syn
– Kirken skal to likestilte syn, ikke ett A- og ett B-syn. Det er viktig at det for prester vil være full frihet til å velge om de vil vie likekjønnede eller ikke. For meg er det viktig at den nåværende ekteskapsliturgien ikke erstattes, men at det kommer en tilleggsliturgi for likekjønnede par, sier Bjørgvin-biskopen til Vårt Land.
– Ordet «reservasjonsrett» for prester er ikke omtalt i Bispemøtets forslag?
– Vi bruker ikke det ordet, men skriver at «alle prester har frihet til å velge om de vil foreta vigsel av likekjønnede par». Hvis vi hadde snakket om «reservasjon» ville det gitt inntrykk av at den nye ekteskapsforståelsen er kirkens hovedsyn, og at det tradisjonelle synet er en sidevei. Slik er det ikke: Bispemøtet vil ha to likestilte syn, og gi prester frihet til å velge, svarer Nordhaug.
I Bispemøtets forslag heter det også at andre kirkelig ansatte bør ha en tilsvarende mulighet som prestene til ikke å medvirke ved vigsel av likekjønnede.