Verdidebatt

– Hvorfor ikke vente med sex?

Helene Pederstad Øien avstod fra sex før ekteskapet, men ikke fra å snakke om det.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne uken skrev hun på verdidebatt.no, som er Vårt Lands debattsider på nett. Innlegget hennes er nå lest av nesten 13.000.

Hva tror du er grunnen til det?

– Fordi det har «sex» i tittelen. Men kanskje også fordi det er uvanlig. Det pirrer vel folks nysgjerrighet, sier Pederstad Øien.

Hvorfor var det egentlig verdt å vente?

– Det er jo en subjektiv opplevelse, men jeg tror at den som venter på noe godt ikke venter forgjeves. Samtidig har jeg møtt mange som har angret på at de har hatt sex, men aldri noen som har angret på at de ventet. Og det er ingenting, hverken biologisk eller i andre vitenskapsgrener som sier at det er skadelig å vente, så jeg stiller det samme spørsmålet tilbake. Hvorfor ikke.

Tror du ikke folk kan ha et meningsfylt sexliv uten å være gift?

– Jo. Jeg tror det er fullt mulig å ha et godt sexliv og samliv uten å være gift.

Men ikke for deg?

– Jeg valgte å stole at det Gud sier er bra for meg, er bra for meg, og motsatt. Det har jeg også erfart.

Hva mener du?

– Når jeg har gjort noe han sier jeg ikke bør gjøre, som å lyve, baksnakke, stjele, fører det som regel aldri til noe godt. Men jeg kan samtidig si at det ikke bare var lett å vente. Hele kroppen skriker at den har lyst.

LES OGSÅ: – Det finnes grunner for å vente med sex

Opplever du at du har fortalt om sex-livet ditt, eller om hvordan du praktiserer din tro?

– Jeg har begrunnet hvorfor jeg har valgt som jeg har gjort om sex-livet mitt. Og det handler om tro. Jeg er ikke oppvokst i et kristent hjem, og jeg har aldri fått noen formaninger hjemmefra om at jeg ikke måtte eller burde. Så det handler om tro. Jeg hadde aldri kommet på å vente selv, og jeg hadde heller ikke klart det om jeg ikke hadde tillat Gud å hjelpe meg og gi meg styrke.

Har folk i din omgangskrets visst om at dere ventet hele tiden?

– Vi har vært åpne om det. Det ble tullet mye med det i bryllupet, og det var helt greit. Min mann omtalte meg som Norges mest profilerte jomfru i bryllupstalen fordi jeg hadde stilt opp i NRK tidligere.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hvordan har responsen vært?

– Veldig hyggelig. Jeg har ikke fått noen krasse kommentarer. Ingen har kalt meg taper. Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra andre som valgte å vente, og som følte seg alene, og jeg har fått gode tilbakemeldinger fra folk som har valgt helt annerledes enn meg, men som også stiller spørsmål ved hele sex-kulturen.

Hva slags spørsmål?

– Hvorfor skal vi ha sex med alle vi vil? Er det bra for oss å ha så intime relasjoner med så mange? Det burde man snakke om i skolen. Der snakkes det mye om kondom, men lite om grenser. Kondomer beskytter mot graviditet og sykdommer, men ikke så mye annet. Foreldre burde også snakke om det.

Hvordan har dine foreldre snakket om sex?

– De var åpne om at se er en bra ting. At det er noe fantastisk godt og vakkert, noe jeg burde glede meg til. Og det har jeg gjort.

Hvordan har foreldrene dine sett på ditt valg?

De hadde vanskelig for å forstå det med en gang, men da jeg forklarte min mor hva jeg la til grunn syntes hun det var fornuftig.

Hva var det vanskeligste med å vente?

– Det er ikke noe annet man har mer lyst til å gjøre med den man elsker. Selv om man aldri har gjort det før, føles det så naturlig. Man elsker hverandre og vil være så nære som mulig. Hele kroppen roper «Ja!»

– Også er det, i dagens samfunn der man få inntrykk av at alle gjør det, lett å føle seg unormal. Det er forsåvidt greit. Jeg er ikke redd for det. Men man får samtidig så mange inntrykk at det kan være vanskelig å sortere hva som er film og TV og hva som er virkelig. Hva slags forventninger kan man egentlig ha til sex?

Var det skummelt da det kom til stykket?

– Jeg tror alle som er uerfarne kan oppleve det som litt skummelt første gang, men jeg hadde de beste forutsetningene. Jeg lå i en seng med en mann jeg visste at ikke kom til å stikke av neste morgen. Og uansett hva vi kunne finne på å gjøre i den sengen, så visste jeg at vi kunne le av det etterpå.

Var han også jomfru?

– Ja.

Tror du det opplevdes forskjellig for dere å vente?

– Fysisk kan det hende gutter føler behovet sterkere og oftere. Men det var ikke sånn at han presset mer på det enn jeg, så egentlig er svaret, nei. Har man bestemt seg på samme grunnlag tror jeg ikek det oppleves så forskjellig.

LES OGSÅ: Kristne ledere dropper snakk om synd og sex

Hva med forventnigene fra andre?

– Om han bare hadde hatt venner som ikke ventet hadde det kanskje vært annerledes. Kanskje menn blir oppfattet som mindre mandige om de ikke har sex. Men han er den mest mandige jeg kjenner, og han valgte å vente på meg. Jeg føler meg eksklusiv og heldig.

Bør de som ikke har ventet, begynne å vente nå?

– Det er et godt spørsmål... Hvis de vil. Men jeg tror at det kan være enda vanskeligere for dem.

Hvordan da?

– Nå som jeg har erfart sex, hadde det kostet meg veldig mye å gi det opp for en lengre periode. Om kroppen har erfart noe som er godt vil den jo bare ha mer og mer av det, enten det er sjokolade eller sex. Men jeg anbefaler dem å prøve.

Hvorfor det?

Fordi det kan gjøre at man fokuserer mindre på sex, og mer på interesser, humor og personlighet. Jeg tror det er bra for forholdet. Jeg tror sex er en viktig del av et langvarig forhold, men det er ikke derfor jeg giftet meg med ham.

LES OGSÅ: – Ungdom i Sør-Amerika har også rett til å vite om abort

Bodde dere sammen før dere giftet dere?

– Nei! Da hadde det aldri gått. Noen grenser må man sette for seg selv om man vil vente.

Hva overrasket deg mest den siste uken?

– At det å skrive debattinnlegg er så gøy og at det ikke bare er nettroll der ute.

Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Menneskeverd.

LES OGSÅ: Når voksne roter det til – tar ungdommen affære

Når gjorde du noe sist for første gang?

– Haha...

Jeg lover at dette er et fast spørsmål i denne spalten.

– Jeg giftet meg i juni og alt det som følger med. Det har jeg ikke gjort før.

Hva er hellig for deg?

– Guds menighet er hellig for meg. Der elsker jeg å være.

Hva ber du om tilgivelse for?

– At jeg setter meg selv mer i fokus enn Gud og det han vil at vi skal gjøre.

Hva er vår tids tabu?

At grenser også kan skape frihet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt