Nyheter

Menighet vil reservere seg mot likekjønnet vigsel

– Opp til Kirkemøte å bestemme, ifølge Kirkerådet.

Bilde 1 av 2

– Det er en umulig tanke å foreta likekjønnet vigsel i våre menigheter. Vi har ikke rådsmedlemmer og ansatte som kan stå for det, sier sokneprest i Hægebostad og Eiken, Bernt Rune Sandrib til avisen Lister.

Det er et flertall i Det nye kirkemøtet for å innføre en liturgi som gjør at likekjønnede kan gifte seg i Den norske kirke. I dag sier Ekteskapsloven at prester har en mulighet til å reservere seg mot å vie likekjønnede eller fraskilte.

I forrige uke la Sandrib ut en uttalelse på menighetens hjemmeside, der han skriver at for «råd, kirkelig ansatte og for det aktive, kristne liv i menighetene her hos oss, vil det oppleves som en umulighet å skulle innføre en kjønnsnøytral vigselsordning.»

LES OGSÅ: – Reservasjonsrett er spikeren i kista for vigselsretten

Håper på bispestøtte

Han håper på ryggdekning fra sin biskop og muligens et flertall i bispedømmerådet. Menighetsrådene i Agder og Telemark skal i en indirekte valgrunde velge de siste tre representantene til bispedømmeråd og kirkemøte. Foreløpig er det 2-2 i spørsmålet om likekjønnet vigsel.

– Jeg mener at menighetene selv skal få avgjøre om vigselsliturgi skal innføres eller ikke. Det er lang tradisjon for det i Den norske kirke, sier Sandrib til Vårt Land.

Han viser blant annet til at høymesseliturgien fra 1920 fortsatt brukes i en rekke menigheter i Nord-Norge.

– Det er altfor grunt og enkelt at det bare er prester som skal kunne reservere seg mot å vie likekjønnede. Og hvis menigheten ikke ønsker å innføre den nye ordningen, må det gjelde uansett hvilken prest som er tilgjengelig, mener han.

LES OGSÅ: Tror folk melder seg ut i frustrasjon

Menighetsråd ønsker å bli hørt

Vårt Land har vært i kontakt med fem av de seks nyvalgte medlemmene i menighetsrådet i Eiken. Samtlige mener ekteskapet er for mann og kvinne, og de ønsker ikke likekjønnet vigsel i menigheten.

– Jeg synes det er viktig at menighetene blir hørt i denne sammenhengen, sier Tjøl Eiken.

Ragnar Eiken vil ikke at homofile skal ha med seg «egne prester» til Eiken.

– Det går på prinsipper. Bibelen sier at dette ikke er riktig. Man kan ikke gå til gudshuset og få velsignet noe som er synd, sier Ragnar Eiken.

LES OGSÅ: Går mest i kirken – stemte nei

Kirkemøtet avgjør

Ifølge Hans Arne Akerø, seksjonsleder for gudstjenesteliv og kultur i Kirkerådet, finnes det allerede i dag eksempler på at menigheter kan velge mellom liturgier.

– Men da er det små forskjeller mellom dem. Vi har ikke noen sammenlignbar sak som kan kaste lys over dette, sier han.

Det vil dermed være Kirkemøtet som avgjør hvorvidt menigheter kan la være å innføre vigselsliturgien som etter alt å dømme blir vedtatt i januar 2017 eller januar 2018.

– Dette blir helt klart et hovedtema når saken skal debatteres. Kirkemøtet vil måtte belyse og angi retningslinjene for liturgien og bruken av den, sier han.

Kan Kirkemøtet instruere?

Svein Arne Lindø er avtroppende leder av Kirkerådet. Temaet om reservasjonsrett for den enkelte menighet har ikke vært et tema i deres drøftinger.

– Men det er ingen tvil om at hver enkelt menighet er et eget rettssubjekt. Dermed er det en interessant debatt om Kirkemøtet har instruksjonsmyndighet overfor menighetene, sier han.

– Ikke menighetsreservasjon ved gjengifte

Selv om prester i dag kan reservere seg mot å vie fraskilte, har ikke menigheter muligheter til det samme, ifølge Kulturdepartementet.

«Det samme vil gjelde for vigsel av likekjønnede om kirken vedtar liturgi for det, med forbehold om at vi ikke vet hvordan menighetsprestens og menighetsrådets plikter og rettigheter vil være regulert når dette iverksettes», skriver kommunikasjonssjef i Kulturdepartementet, Hanne Gjørtz.

– Ivareta ansatte

Biskop i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, tilhører mindretallet i det nye Kirkemøtet i og med at han mener at ekteskapet kun er for mann og kvinne.

– Hva vil du gå inn for i denne saken?

– Det kommer an på totalen i vedtaket. Det er mange komponenter her, og jeg ønsker ikke å forskuttere noe. Det viktige er at vi må ivareta reservasjonsretten til prester og ansatte, som organister og kirketjenere, sier han.

LES OGSÅ: Kvinner sørger for ja-flertall

– Hvordan vil du som biskop ta vare på menigheter som egentlig ikke vil ha likekjønnede vigsler?

– Jeg håper på en god samtale innad i kirken for å finne ut av hvordan vi skal leve med dette. Det er også viktig å si at menighetene og menighetsrådene ikke vil ha et ansvar om det gjennomføres likekjønnede vigsler mot deres vilje, sier han.

– Reservasjon uaktuelt

«Vinneren» av kirkevalget, Åpen folkekirke, ønsker at Den norske kirke skal vie likekjønnede. Gjenvalgt kirkemøtedelegat og styremedlem i Åpen folkekirke, Kristin Gunleiksrud Raaum, sier de vil kjempe for presters rett til å la være å vie likekjønnede, men avviser at menigheter skal kunne lukke døra for likekjønnede par.

– Vi kan ikke ha en situasjon der et likekjønnet par blir avvist ved sin barndoms kirke. Det er uaktuelt at menigheter skal få reservere seg. Likekjønnede par skal kunne gifte seg i en hvilken som helst kirke, hvor som helst i landet, og bli møtt på en ordentlig måte. Det vil vi arbeide for, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter