Nyheter

Lanserer 20 tiltak for færre flyktninger

Frp vil ha forsterket grensekontroll, innstramminger i familiegjenforening, og nei fra Norge til EUs felles asylsystem.

Sommerens spådommer om at flyktningsaken ville felle regjeringssamarbeidet er avblåst: Nå forventes et rolig landsstyremøte for Frp til helgen. Men flere partitopper venter at partiet i helgen vil sette nye krav om asylinnskjerpelser.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde sier at Frps stortingsgruppe har klare forventninger:

– For oss nå er det kun én ting som er viktig – og det er tilleggsproposisjonen om flyktninger i budsjettet som kommer neste fredag i statsråd. Kostnadsspørsmålet blir viktig. Men viktigst blir innstrammingstiltakene som vi forventer kommer.

LES OGSÅ: – Asylmottak er en risikobransje

Foreslår begrensende tiltak

Sammen med stortingsgruppen har han spilt inn over 20 forslag for å begrense flyktningstrømmen over norske grenser til helgens landsstyremøte. Blant disse er:

– Forsterke grensekontrollen: Styrke Schengens yttergrenser.

– Opprette asylsentre utenfor Schengen der søknader blir behandlet.

– Kun gi midlertidig opphold til de fleste asylsøkere.

– Stramme inn rett til familiegjenforening i perioden med midlertidig opphold.

– Enslige mindreårige skal ikke ha rett til familiegjenforening.

– Antall kvoteflyktninger må ses i sammenheng med antall asylsøkere.

– Nei til EUs relokaliseringsprogram (felles asylsystem som innebærer at alle medlemsland skal ta imot en viss andel av 160.000 asylsøkere som har kommet til Europa siden 2013)

– Vi må rett og slett adressere at dette ikke er et bærekraftig system. Det må lages internasjonale avtaler som gjør at byrden blir fordelt likt mellom land. Også i andre trygge land utenfor Europa, sier Tybring-Gjedde.

LES OGSÅ: Slik skal Norge sende ut flere barn

Viktig for Frp med gjennomslag

Å få gjennomslag for forslagene vil bli «veldig viktig for Frp», ifølge Fpu-formann Atle Simonsen.

– Asyl og innvandring er ikke bare utrolig viktig for Frp som parti. Vi må vise at vi får gjennomslag for våre løsninger. Og at det er forskjell på at Frp sitter med regjeringsmakten enn om de rødgrønne skulle ha styrt oss gjennom dette, sier Simonsen.

Skeptiske makkere.

Samarbeidspartnerne KrF og Venstre er imidlertid skeptiske til de fleste av forslagene Frp skisserer. Venstres innvandringspolitiske talsperson André N. Skjelstad sier blant at partiet er skeptisk til å begrense asylsøkeres mulighet til å bli gjenforent med familien, og at midlertidig opphold ikke gir noe godt grunnlag for integrering.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I KrF kan de forstå at partiet vil holde flyktningsaken høyt.

– Men det blir nok en del av punktene de ikke vil få gjennomslag for i budsjettforhandlingene, sier partiets innvandringspolitiske talsperson Geir Toskedal som er kritisk til både å skrote forpliktelser overfor EU, gi midlertidig fremfor permanent opphold, samt at kvoteflyktninger skal settes opp mot andre asylsøkere.

Men han understreker at også KrF vil vurdere en del av Frps punkter, som for eksempel innstramming av familiegjenforening.

– Vi støtter innvandringsregulerende hensyn, så lenge de vurderes opp mot internasjonale forpliktelser og menneskeverdet holdes høyt, sier Toskedal.

LES OGSÅ: Tok opp lån for å hjelpe flyktninger

Høyre avventende

Regjeringsmakker Høyre på sin side er mer avventende, hvert fall før tilleggsproposisjonen er lagt på bordet. Men innvandringspolitisk talsperson Ingjerd Schau sier de fordomsfritt vil drøfte alle virkemidler og tiltak.

– Fins det noen tiltak som dere vurderer som uaktuelle?

– Nei. Vi har ikke noen kjepphester, men vil vurdere ulike tiltak ut fra kapasitet.

– Hva med forpliktelser til internasjonale avtaler, som hvorvidt vi skal si ja eller nei til EUs relokaliseringsprogram?

– Fra Høyre forventer jeg at vi tar vår forpliktelse som EU forventer at vi skal ta, svarer Schou.

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Nyheter