Karikaturer

Her er vi fortsatt av den oppfatning at det ikke var klokt av Selbekk å trykke Muhammed-karikaturene.

– Du kan ikke trene deg opp til å ta i mot kjeft, men du kan med årene bli flinkere til å håndtere uenighet, sier Helge Simonnes.
Publisert Sist oppdatert

I dag er det 10 år siden den danske avisen Jyllands-Posten publiserte karikaturer av profeten Muhammed. Noen måneder etterpå valgte den kristne avisen Magazinet å gjøre det samme i Norge.

For ­redaktør Vebjørn Selbekk ble det starten på trusler og en ­omveltning av hans og familiens liv. Dette ble forsterket av at ledende personer i regjeringen la et utilbørlig press på Selbekk. Forrige uke mottok Selbekk og den danske redaktøren Flemming Rose Fritt ords honnørpris.

Karikaturstriden har vært skjerpende for vestens tenkning om ytringsfrihet, men debatten har også flere ganger kommet på avveie. Særlig ­etter angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdoe i januar i fjor, ble det skapt en stemning om at man nærmest var nødt til å publisere kari­katurer for å bevise at man hadde en patent holdning til prinsippet om ytringsfrihet. Ytringsfrihet ble gjort til ytringstvang, og det var lite rom for nyanserte tilnærminger.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP