Nyheter

KrFU-lederen går til rødgrønn tankesmie

Emil André Erstad har sagt ja til å jobbe med internasjonale spørsmål i tankesmien Agenda.

– Vi får se om det blir noen Agenda-møter i Knut Arild Hareides kjeller, sier Emil André Erstad.

Han bor i kjelleren i huset til KrF-lederen.

Hareide synes Agenda er heldig.

– Han har som KrFU-leder imponert oss og vist seg som en stor politisk kapasitet. Vi ser at han får respekt langt utenfor KrFs kretser på grunn av sin klokskap, sitt engasjement og sin dyktighet. Men min agenda er KrFs agenda, sier han.

Bok om flyktninger

Erstad varslet i april at han gir seg som KrFU-leder på landsmøtet i høst. Politisk nestleder Ida Lindtveit er innstilt som ny leder.

Han synes det er trist å si farvel til ungdomspartiet, men finner tilbudet om å bli rådgiver i internasjonale spørsmål i Agenda spennende.

– Jeg får jobbe med spørsmål midt i interessefeltet mitt, som utviklingspolitikk, flyktninger og bistand. Dette har jeg jobbet mye med som KrFU-leder, og spørsmål som dette gjorde at jeg engasjerte meg i politikken, sier Erstad.

Han skriver på en bok om syriske flyktninger, og starter i 20 prosent stilling i Agenda 19. oktober. Fra nyttår er han der for fullt.

Til venstre

Agenda er partipolitisk uavhengig og ledes av Marte Gerhardsen. Tankesmien skal bidra til samfunnsanalyse og politikkutvikling for «det moderne sentrum-venstre».

– Jeg tror det skal gå veldig greit for meg som sentrumsorientert kristendemokrat å jobbe for Agenda. Jeg trenger ikke omvende meg til venstresida av den grunn, sier Erstad.

– Vil dette gjøre det lettere for Ap og KrF å samarbeide?

– Dette er ikke et innspill i samarbeidsdiskusjonen. Jeg skal jobbe med internasjonale spørsmål. Jeg kommer til å ha mine innspill til KrF, men jeg skal ikke bruke tid i Agenda på å overbevise KrF om å samarbeide med Ap.

KrF-leder Hareide svarer slik på om Erstad i Agenda får betydning for et mulig samarbeid med Ap:

– Det har vært unge, dyktige KrFU-ere som har jobbet i Civita. Nå er det en stor kapasitet som går til Agenda. Emil har sin stemme der ut fra det engasjementet han har hatt for KrF. Men han kommer til å være ryddig på hvilke roller han har i jobben og i KrF.

Hareide understreker også at han og Erstad som naboer og venner har vært opptatt av å være ryddige og ha respekt for at de har ulike roller.

– Nå er KrF i et samarbeid som vi får store politiske frukter av. Det er min jobb å ivareta det, og så må jeg ha respekt for at Emil tar valg som jeg ikke nødvendigvis kan være med på, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Civita-kurs

Erstad er medlem av KrFs internasjonale utvalg og lokallagsstyret i Oslo KrF. Han har vært på samlinger, kurs og konferanser hos tankesmien Civita.

– Jeg har et godt forhold til Civita, selv om jeg aldri har vært engasjert til å arbeide for dem. Jeg har satt pris på det Kristin Clemet har bidratt med, og tror politikken har godt av at ideer brytes, sier Erstad.

Erstad var pådriver for at KrF skulle gå inn for at Norge skulle ta imot 10.000 flyktninger. Under KrFs landsmøte i mai takket nestleder Dagrun Eriksen ham for dette.

– Det er kanskje den saken jeg har jobbet mest med som KrFU-leder. Vi var det første ungdomspartiet som i fjor høst sa at Norge måtte ta imot 5.000 flyktninger på ett år, og 10.000 over to år.

LES MER: Kvinnene faller ut av toppen i ung politikk

Erstad har også vært opptatt av at mer av Oljefondet må investeres i fattige land og fornybar energi.

– Det er noe jeg skal jobbe mer med i Agenda. Målet er å få fram noe som kan brukes av politikerne senere, og som jeg kan bruke senere hvis jeg engasjerer meg mer i politikken, sier han.

LES MER: – Finansbyråkratene henger 10-15 år etter, mener Erstad og Ropstad

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter