Nyheter

Moskva og Damaskus

Hvorfor støtter Russland Assad? Det har lange historiske linjer.

De fleste teologene jeg møtte i Syria for 12-15 år siden, var utdannet­ i Moskva. Det var også ingeniørene. De militære og politiet­, møtte jeg ikke – men de var nok også opplært av russere.

Like etter at Hafez Assad – far til dagens syriske president – tok makten i 1971, inngikk han allianse­ med Sovjetunionen­. Assads­ fremste mål var å ta tilbake Golanhøydene som Israel­ hadde erobret i 1967, samt å overta etter Egypts Gamal Abdel­ Nasser som arabernes leder.

Etter at Egypt under Anwar Sadat­ orienterte seg mot USA, var Syria et nyttig fotfeste for Sovjet i Midtøsten. Det nære forholdet til Assad-regimet har fortsatt også etter at Sovjet ble erstattet av Russland. Ikke minst har den syriske hæren ført videre det tette samarbeidet de hadde med Den røde hær.

LES OGSÅ: Ti grunner til at syrerne er på flukt

Ortodokse

Men forbindelsen­ mellom Moskva og Damaskus har enda lengre linjer. Allerede­ på 1700-tallet hadde Russland inngått en avtale med sultanen­ om at de skulle ivareta­ interessene­ til de ortodokse kristne i det osmanske­ riket.

Krimkrigen (1853 – 1856) ble utløst av en strid om hvem som skulle ha nøkkelen til Fødselskirken i Betlehem. Frankrike forlangte at katolikkene skulle­ få nøkkelen, som de gresk-
ortodokse hadde. Russland rykket­ ut til forsvar for de ortodokse­ i Palestina.

Dette illustrerer hvilken sentral rolle den ortodokse kirken­ har hatt for Russlands forhold til Midtøsten. Det gjelder­ også Syria. De fleste kristne­ i Syria­ er ortodokse­, enten gresk-ortodokse­ eller syrisk-ortodokse­. Moskva-patriarkatet har pleid et nært forhold til dem i to hundre­ år.

LES OGSÅ: Vann er våpen i Syria-krigen

Putin og Assad

Men alliansen mellom Putin og Assad bygger­ også på felles interesser av nyere dato. Helt siden krigen i Tsjetsjenia­ på 90-tallet, har Putin­ betraktet Assad-regimet som en viktig alliert og som et bolverk mot islamistene.

LES MER: Tar krigen aldri slutt?

Det er ikke bare Vest-Europa som leverer fremmedkrigere til IS. Svært mange av de som slåss i ulike islamistiske grupperinger i Syria og Irak kommer fra de russiske områdene i Kaukasus. Putin er redd for at islamistene skal destabilisere både nabolaget og de sørlige delene av Russland.


– Slik maktfor-holdene er nå, 
betrakter Russland støtte til Assad­ som 
førsteprioritet.

Erling Rimehaug


Den russiske regjeringen mener­ USA har ødelagt Syria­ gjennom sin naivitet. Ved å hjelpe­ de som vil styrte Assad, har de åpnet veien for islamistene, både IS og andre.

– Russiske eksperter sier at den moderate opposisjonen kontrollerer­ fem prosent av Syria­, mens nesten halve landet er i IS’ hender. I denne­ situasjonen­ ser de hjelp til Damaskus­ utelukkende­ som en del av sin kamp mot jihadistene­, sier professor Vitaly Naumkin ved Moskvas Senter for strategiske studier til nettsiden 
Al-monitor­­­­­­­.

Tartus

I Tartus­ er russerne i ferd med å utvide­ og modernisere en gammel­ flåtebase­. I nærliggende­ Latakia­, bygger de ut en flybase­, og Russland­ skal nå levere Assad­ fly som vil gjøre det mulig for regimet­ å kontrollere luft-
rommet.

Det meldes om økende antall russiske militære i Syria. Putin er trolig like lite innstilt på «støvler på bakken» i Syria som Obama er det. Men Putin akter tydeligvis å sørge for at IS ikke lykkes i å innta Damaskus.

LES MER: Ti grunner til at de flykter

Russlands støtte gjelder ikke nødvendigvis Assad personlig eller­ familien hans. Russland skal ha åpnet for å kaste Assad i 2013. Også i det siste har Russland bygd ut sine kontakter med den ikke-islamistiske opposisjonen i Syria.

Putin ønsker seg en bred koalisjon mot IS. Men slik maktforholdene er nå, betrakter Russland støtte til Assad som førsteprioritet, mener professor Naumkin.

LES OGSÅ: – 8.000 flyktninger er ikke nok

Kald krig

Russland og USA har felles interesser i kampen mot IS. Men de skiller fundamentalt lag når det gjelder synet på Assad­. Det hindrer at de kan samle seg til en felles offensiv mot IS. Og det gjør at de ikke kan enes om en strategi for en politisk løsning i Syria.

Alliansen mellom Sovjet og Assad­ var et resultat av den kalde­ krigen. Nå gjør den nye kulden mellom USA og Russland at alliansen­ varer ved.

Men dermed fortsetter ødeleggelsen av Syria – og flyktningflommen ut av landet.

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug har i en årrekke vært en av Vårt Land profiler, som redaktør og journalist, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Mer fra: Nyheter