Nyheter

Tap uansett

Den avskyelige ideologien til IS gjør at de blir vinnerne uansett utfall av en gisselsituasjon.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

En nordmanns liv er budt ut til salg på internett. Det er Den islamske staten som fremmer det makabre tilbudet. Siden den norske staten ikke har villet betale, ber IS om løsepenger fra andre.

Siden de tok makten i store områder i Syria og Irak for vel et år siden, har IS henrettet mange flere tusen gisler. De fleste har vært lokale borgere som ikke har fått mye oppmerksomhet. Men IS har selv skapt stor publisitet rundt noen hovedsaklig vestlige gisler.

LES OGSÅ: – Løsepenger er eneste mulighet

Det er tre grunner til at IS tar gisler eller offentlig henretter folk. Den første er å demonstrere sin makt og skape frykt. Den andre er å skape konflikt. Den tredje – men kanskje ikke viktigste – er å tjene penger.

Denne avskyelige ideologien gjør at IS alltid blir vinneren og omverdenen alltid taperen i gisselsituasjoner. Om det blir betalt løsepenger og gisselet blir frigitt, har IS tjent på det. Om det ender med henrettelse, får IS skapt frykt og konflikt. Mens de fleste føler avsky, øker rekrutteringen til IS av slike hendelser. Da en henrettelse av et amerikansk gissel førte til at USA begynte å bombe IS, så terroristene det som en seier.

Den norske regjeringen holder fast ved at det ikke skal betales løsepenger, fordi det bare bidrar til at IS vil ta nye gisler de kan tjene penger på. Den samme holdningen har de fleste vestlige stater, og det har bred oppslutning også i norsk politisk miljø. Med god grunn. Vi kan ikke gi etter for terroristene på denne måten.

LES OGSÅ: Nordmann tatt til fange av IS

Men problemet er at penger ikke er den eneste grunnen til at IS tar gisler. Derfor kommer de ikke til å slutte selv om det økonomiske utbyttet skulle utebli. Da innkasserer de i stedet seieren på andre måter.

For de som står gisselet nær, er det nærmest umulig å forsone seg med at deres kjære skal bli offer for denne tap-tap-situasjonen. Det finnes derfor mange eksempler på at det er blitt betalt løsepenger privat der myndighetene sier nei. Det er mulig det er noe slikt IS håper på når de nå går offentlig ut.

LES OGSÅ: Norge nekter å betale løsepenger til IS for kidnappet nordmann

Det er en fortvilende situasjon for nordmannen som nå sitter fanget, og for de som står ham nær. Vi må håpe at norske myndigheter lykkes i å få ham frigitt. Det beste vi nå kan gjøre, er å gi regjeringen full støtte for den innsatsen de gjør.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug har i en årrekke vært en av Vårt Land profiler, som redaktør og journalist, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter