Nyheter

Annerledesdagen

På vei ned fra en topp møtte jeg en utrolig gjeng på vei opp.

Se for deg dette: Det er første søndag i september. Himmelen over de flotteste telemarksfjellene er knallblå, ikke noe ødelegger den flotte naturopp-levelsen du får når gode venner har tatt deg med på en lite krevende topptur, til Falkenuten i Vinje, et flott utsiktspunkt til tross for en ganske beskjeden høyde.

Og så, når du er på vei ned stier som er steinlagt av ekte sherpaer, kommer et bunadskledd følge på vei oppover. En av mennene bærer et spedbarn på magen. Plutselig dukker det også opp en røslig kar med en tuba på ryggen. Etter ham en mann med to bjerkestammer som skulle danne et kors på fjelltoppen.

LES OGSÅ: Derfor er søndag kl 11 «hellig»

Dessverre hadde vi ikke anledning til å delta på dåpsgudstjenesten som skulle holdes i Guds frie natur på friluftslivets dag. Men jeg tenkte i mitt stille indre: Hvor heldige er de ikke, de som kan oppleve skaperverket på denne måten mens de feirer gudstjeneste.

Jeg begynte også å tenke på alle de ganger jeg har sittet i kirken en søndag formiddag og virkelig følt en lengsel etter å komme ut i Vårherres eget helsestudio.Standardgudstjenestene holdes på et tidspunkt som ødelegger dagen i begge ender. Ikke rekker du en skikkelig tur før klokkene kaller – ikke rekker du det etter at postludiet toner ut.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Det er ingen som har klart å gi meg en skikkelig forklaring hvorfor nesten alle menigheter i Den norske kirke skal holde nesten alle gudstjenester klokken 11, søndag etter søndag. Noen har gjort hederlige forsøk på variasjon, men det tar tid å innarbeide nye vaner. I 2015 er både ønsker og behov veldig annerledes enn de var da folk trengte lang tid både til å komme seg til og fra gudstjenestene.

LES OGSÅ: Bruker kveldsgudstjeneste for å bryte barrierer

Noen har sagt at det er bedre å være ute i naturen og lengte etter Gud enn å sitte i kirken og lengte etter å komme ut. Det ultimate ville vært å være ute i naturen en søndag formiddag og lengte etter gudstjenesten seinere på dagen.

Morten Sjølli

Morten Sjølli

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter