Nyheter

Frankrike med krass kritikk av Ungarns grensegjerde

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius retter knallhard kritikk mot Ungarns flyktningpolitikk etter at landet lørdag ferdigstilte et 175 kilometer langt gjerde langs grensen til Serbia.

– Med tanke på alle de menneskene som er politisk forfulgte flyktninger, må vi ha evnen til å ønske dem velkommen, sier Fabius søndag.

– Hvert eneste land må det. Tyskland, Frankrike og andre land har gjort det, men jeg finner det skandaløst at enkelte land ikke aksepterer dette grunnlaget, legger han til.

Europeiske verdier

Frankrikes utenriksminister rettet så kritikken direkte mot Ungarn.

– Spesielt østeuropeiske stater. De er ekstremt strenge. Ungarn er en del av Europa, som har verdier, og vi respekterer ikke disse verdiene ved å sette opp gjerder, sier Fabius.

De siste ukene har et stort antall flyktninger krysset grensen til Ungarn fra nabolandet Serbia. Fredag ble det registrert 2.822 flyktninger, litt ned fra onsdag, da det ble satt en rekord med 3.241 på én dag, ifølge ungarsk politi.

De aller fleste av flyktningene som kommer til Ungarn, er ikke interessert i å bli i landet og vil helst videre til Tyskland og andre mer velstående land for å søke asyl der.

Tidligere har også Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) kritisert ungarske myndigheters håndtering av flyktningene.

LES OGSÅ: Ungarn vil sette inn soldater mot flyktninger

Mulig EU-reform

I løpet av årets første sju måneder ankom 340.000 flyktninger og migranter EUs yttergrenser, en økning fra 123.500 i samme periode i fjor. De fleste har ankommet Europa med båt over Middelhavet. Minst 2.500 har omkommet bare i år.

Italia, der mange av flyktningene går i land, har ved en rekke anledninger klaget over at de ikke har fått nok støtte fra sine EU-partnere til å håndtere krisen. Nå kan en endring være på vei, sier landets statsminister Matteo Renzi.

– Det vil ta flere måneder, men vi kommer til å få en felles EU-politikk på asylområdet, uttalte han i et intervju med avisen Corriere della Sera søndag.

Ifølge Renzi er det et økende antall omkomne som presser EU-landene til å finne en løsning.

LES OGSÅ: Flere barn på flukt

Ber om møte

Tyskland, Frankrike og Storbritannia har bedt om et ekstraordinært møte mellom innenriks- og justisministrene i EU for å finne en måte å håndtere flyktningkrisen på.

De tre landenes innenriksministre skriver i en uttalelse søndag at de har bedt presidentskapet i Luxembourg om å organisere et møte i løpet av to uker, der målet blir å finne fram til konkrete løsninger.

De understreker samtidig nødvendigheten av å handle umiddelbart og ber om at det settes opp mottakssentre i Hellas og Italia for å registrere nyankomne.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter