Nyheter

Homofile prester frykter trakassering i kirkevalgkampen

Har sendt brev til biskopene. 
Fagforeningsleder mener trakassering kan skyldes tankeløshet.

Homofile og lesbiske prester frykter at de vil bli trakassert under årets kirkevalg, melder NRK. I et brev som 17 homofile­ prester har sendt til flere av biskopene i Den norske kirke, kommer det fram at avsenderne er bekymret for tiden fram mot kirkevalget i september.

«Den norske kirke er i utgangspunktet ikke nødvendigvis en sunn arbeidsplass for lhbt-personer. Tida som kommer vil bli ekstra tøff for oss, når våre liv og vår tro igjen daglig vil bli redusert til en sak folk kan være ‘for eller mot’», heter det blant annet i brevet.

LES MER: Per Arne Dahl mener homodebatten er et åpent sår i kirken

– Mangler selvsensur

Sara Moss, som er en av avsenderne, sier hun er bekymret for klimaet under kirkevalget. Til NRK sier hun at det vondeste er å se hvordan prestekolleger uttaler seg i sosiale medier og debatter.

– Noen av dem mangler selvsensur, og kommer med så trakasserende og ekle kommentarer, også om navngitte lesbiske og homofile kolleger. De mener vi ødelegger Den norske kirke, sprenger den innenfra, har kommet fra Satan. Det er ingen grense for hva de kan få seg til å si om oss, sier Moss til NRK.

– Når de som sitter med erfaringen sier ifra om at de opplever dette som problematisk, og når de skriver om frykt og en følelse av trakassering, da tar vi det som fagforening på alvor, sier leder i Presteforeningen, Martin Enstad.

LES MER: Lesbisk prest takker nei til to jobber

– Skjult trakassering

Han etterlyser en bedre bevissthet rundt hvordan teologiske spørsmål snakkes om i Den norske kirke.

– Jeg tror nok at mye av trakasseringen er skjult. Og det dreier seg kanskje ofte om tanke­løshet. Det trengs en høyere bevissthet til hvordan vi i kirken snakker om de teologiske temaene. Der har kirken en lang vei å gå. ­Homofili er ikke bare et teologisk tema, men det handler om menneskers liv, og mennesker som er til stede og hører på, sier Enstad.

Ønsker ressursgruppe

Leder for Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, sier til NRK at det er alvorlig dersom medarbeidere i kirken opplever å bli trakasserte, og at dette er noe kirken må ta tak i.

Som følge av brevet har Presteforeningen sammen med Fagforbundet Teologene bedt Kirke­rådet og Bispemøtet om å opprette en ressursgruppe for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner i Den norske kirke.

– Vi tror det kan være nyttig å ha et sted hvor det kan bli satt ord på hvordan det oppleves å bli trakassert, og at det kan være et forum for å dele erfaringer og forslag til hvordan ting kan bli bedre. Det er avgjørende at mennesker ikke skal føle seg trakasserte på jobb, sier Martin Enstad.

– Har dere fått tilbakemeldinger fra andre som opplever trakassering knyttet til debatten om vigsel av homofile?

– Nei. Jeg tror absolutt det er steder i Norge hvor det er ­krevende som ansatt i kirken å holde fram de konservative standpunktene, men jeg tror ikke det er på samme måte, sier Enstad.

«God is gay»

Homofile og lesbiske prester er ikke de eneste som opplever trakassering foran kirkevalget. Biskop i Møre, Ingeborg Midttømme, opplevde at noen tagget «God is gay» på naboens portstolpe i kjølvannet av en strid rundt ansettelsen av lesbisk prest.

– Dette er åpenbart ikke rettet­ mot naboen, men mot meg. Det er hærverk på annens eiendom, og en uakseptabel måte å debattere på, sa Midttømme til Romsdals Budstikke.

– Uakseptabelt

Det er selvsagt helt uakseptabelt, sier Martin­ Enstad.

– Vi kan ikke føre kirkelige debatter med tagging og trusler eller noe sånt. Vi må kunne snakke sammen på en ordentlig måte, men på en måte slik at de vi snakker om hverken føler seg truet eller trakassert.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter