Nyheter

Flyktninger sendes 
ut på havet

Australia hindrer asylsøkere
i å nå land.

– Australia har sendt over 600 båtflyktninger tilbake ut på havet­ i 20 separate båthendelser siden innføringen av skjerpet grensekontroll i desember 2013, opplyser immigrasjonsminister Peter Dutton.

Australia har som uttalt politikk å hindre asylsøkere i å nå land. Australsk kystvakt tvinger båter med flyktninger til å sette kurs tilbake til Indonesia, men i de tilfellene der flyktninger ikke kan avskjæres, blir de sendt til leire på de fattige øyene Papua New Guinea og Nauru. Her har det vært flere opptøyer der flyktninger protesterer mot behandlingen.

I april ba Australias stats­minister Tony Abbot Egjøre­ det samme som landet han ­leder: Send båtene som kommer over Middelhavet tilbake.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Refs fra FN

FN og flere menneskerettighetsorganisasjoner har kritisert Australia for landets hardhendte behandling av flyktninger og asylsøkere, en politikk som den konservative statsministeren Tony Abbott har styrket ytterligere med den begrunnelse at det er et nødvendig skritt for å stanse dødsfallene på havet.

I juni verserte det rykter om at australske myndigheter hadde­ betalt menneskesmuglere på vei mot Australia for å snu og sett kursen tilbake til I­ndonesia. Regjeringen i Jakarta­ reagerte kraftig på disse oppslagene, og forholdet mellom de to landene sank til et bunnivå.

Det australske immigrasjonsdepartementet kommenterer som regel aldri episoder på havet, som det heter. Så Duttons tall gir den mest komplette oversikten til nå.

LES OGSÅ: Sjekker inn på asylhotell

Sendes bort

Dagens konservative regjering innførte høsten 2013 en streng asyl- og flyktningpolitikk. Asylsøkere som får asyl, får ikke komme til Australia og bosette seg i landet. De tilbys bosetting i Kambodsja, Papua Ny-Guinea eller Nauru. Disse landene får penger fra Australia for å ta imot flyktningene.

Den første gruppen ble sendt til Kambodsja i juni.

©NTB

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter