Nyheter

– De tåler dette

Omdømmeekspert Trond Blindheim ­mener Sjømanns­­kirkens merkevare står så sterkt at det ikke tar skade av kirke­nedleggelser.

– De har en sterk nok ryggrad til å tåle dette, sier rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim.

Omdømmeeksperten tror ikke Sjømannskirken risikerer noe ved å legge ned kirker, selv de som har vært drevet i veldig lang tid, slik som den i New Orleans.

– Hvis bruksfrekvensen er veldig lav, så forstår jeg at de vil legge­ virksomheten ned. Hvis ikke de blir besøkt, hva skal prestene da gjøre der? spør Blindheim, og legger til:

– Det har skjedd store endringer siden ideen om Sjømannskirken ble født. De må tilpasse seg.

– Godt renommé

Blindheim tror ikke det vil ramme Sjømannskirkens renommé dersom en investorgruppe får ta over ­eiendomsmassen og drive videre.

– Renommeet deres er på høyde­ med Frelsesarmeens ­eller til og med høyere. Sjømanns­kirken har såpass integritet og er kjent for gode ting som ­omsorg og fellesskap. De har heller 
ikke riper i lakken fra før og
tåler mye, sier han

– Hvordan skal en balansere det å ta slike upopulære avgjørelser opp mot det å ta nødvendige grep for å sikre videre drift?

– Jeg tror de røde lampene vil begynne å blinke hos de aller fleste i organisasjonen dersom de går får langt. Frelsesarmeen har foreksempel grunnlag for å åpne langt flere butikker enn de har i dag, men de er redd for ryktet deres dersom de utnytter merkevaren sin for mye. De vil ikke ødelegge omdømmet sitt, sier Blindheim.

– Hva skjer når noen plutselig blir veldig skuffet over noen de likte veldig godt?

– Det kan være at Sjømannskirkens mest trofaste tilhengere kan bli skuffet av dette, mens de mer perifere ikke vil reagere, sier Blindheim.

LES OGSÅ: Kirken ble lagt ned – meldte seg ut

Doktorgradsavhandling

Line Christoffersen jobber som førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus og har skrevet doktorgradsavhandling om Sjømannskirken. Hun tror heller ikke at Sjømannskirkens omdømme vil ta skade av en eventuell nedleggelse i New Orleans.

– Sjømannskirken må tilpasse­ seg brukerne sine som andre ­organisasjoner. Hvis de ikke klarer å opprettholde inntektene sine vil de måtte legge ned. De kan ikke leve med et tapssluk. Men selvfølgelig vil mange ­synes det er synd at de legger ned, spesielt de som har vært en del av miljøet der det legges ned, sier Christoffersen.

Hun mener Sjømannskirken bør være forsiktige med å inngå samarbeid med eksterne aktører om videre drift.

– Dersom aktørene som tar over gjør noe ulovlig eller det skjer en kritisk hendelse, vil dette kunne knyttes til Sjømannskirken. En negativ sak kan fort gå utover omdømmet deres. Men hvis de føler seg trygge på at disse­ aktørene vil Sjømannskirkens beste, kan det gå, sier Christoffersen.

– Hvor viktig er sjømanns­kirken for de norske miljøene der de befinner seg?

– Sjømannskirkene er ganske viktige på mange måter, spesielt for dem som har emigrert og ikke har planer om å flytte hjem igjen. Dette blir deres norske hjem og deres norske tilhørighet. En del har nok også et åndelig hjem der, men det er avhengig av relasjonene med dem som jobber der. For de som er der for en begrenset periode, slik som turister og studenter, er kirken et servicegode, sier Christoffersen.

– Hvor viktig er sjømanns­kirken for norske bedrifter i ­utlandet?

– Veldig mange av de store, norske bedriftene bruker Sjømannskirken aktivt både før, ­etter og under sine ansattes utenlandsopphold, sier Christoffersen, og fortsetter:

– Mange norske bedrifter har og en samarbeidsavtale med en reisende sjømannsprest. Dette er en trygghet. I tillegg har norske skoler og universiteter som har utveksling også samarbeidsavtaler med sjømannskirkene.

LES OGSÅ: Jazzkirken kan forsvinne

Stadig i forandring

Utenlandssjef i Sjømannskirken, Jan Tommy Fosse, tror ikke en eventuell nedleggelse av sjømannskirken i New Orleans vil ha noe å si for hans organisasjons ­omdømme.

– Vi har jobbet slik i 150 år. Vi har og har hatt kirker på 100 forskjellige steder, og det har til ­enhver tid vært kirker på 30 steder. Hvis vi går 40 år tilbake er det bare 10-12 av dagens kirker som eksisterte, sier han, og fortsetter:

– Noe av suksessoppskriften­ til Sjømannskirken er å ha 
gjort endringer når det har vært nødvendig. Vi vil være til 
stede der Sjømannskirken trengs mest.

– Hvordan jobber dere i Sjømannskirken for å ta vare på det gode omdømmet dere har?

– Det gjør vi ved å gjøre det vi alltid har gjort: å være til sted der nordmenn er og å være en diakonal kirke, sier Fosse, som sier at det er en rekke faktorer som ligger bak vurderingene av hvor Sjømannskirken skal være til stede.

– Antall nordmenn er en del av dette, men også behov, diakonale utfordringer, kostnader, fysisk og kulturell avstand til Norge og lover. Det har vært snakket om å etablere seg i Shanghai, men det er ikke mulig for Sjømannskirken å etablere seg i Kina juridisk, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter