Nyheter

IS truer Russlands 
Nord-Kaukasus

Den islamske staten (IS) hevder stadig å etablere seg i nye områder. 
Sist ute er påstander om at de er på plass i Nord-Kaukasus.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Som så ofte før kom meldingen fra IS i form av en video på det populære nettstedet YouTube:

23. juni annonserer IS-talsmannen Abu Muhammad al-Adnani at den ekstreme islamistgruppen har etablert sitt første Wilayat Qawqas – guvernorat – i den russiske regionen Nord-Kaukasus, der islam er dominerende religion. Erklæringen kom i kjølvannet av at militante islamister i Dagestan, Tsjetsjenia, Ingusjetia og Kabardino-Balkaria hadde sverget troskap til IS.

– Vi melder at alle mujahedin i Kaukasus står samlet om denne beslutningen, og det er ingen uenighet oss imellom om denne saken, sa talsmannen.

LES OGSÅ: Presidenten er for polygami

Russiske IS-soldater

Det er tidligere rekruttert mange islamister som har dratt fra de fire nordkaukasiske republikkene for å slutte seg til IS i Syria og Irak. De laveste anslagene er 1.000 russiske IS-krigere siden 2011, mens Jevgenij Lukjanov i Russlands sikkerhetsråd sier at nærmere 2.000 russere sluttet seg til IS i Syria og Irak.

Den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov har vært en jernmann mot separatister, ytterliggående islamister og opposisjonelle i republikken, og hevder at pratet om IS-etablering i Nord-Kaukasus bare er skryt.

– Erklæringen er ikke noe annet enn en bløff. Jeg tror ikke noen få overlevende banditter som fremdeles gjemmer seg i skogen kan være noen seriøs hjelp til radikalere i den såkalte Iblis-staten (djevlestaten), kommenterte Kadyrov. Han la til at IS er et virus og at hans styrker uansett «nådeløst vil ødelegge djevler og banditter».

Putins frykt

For president Vladimir Putin er det bekymringsfullt at mange kaukasiere med russisk statsborgerskap begir seg til Irak og Syria for å kjempe med IS. Han mener imidlertid å ha såpass god kontroll på eget territorium at disse vil ha begrensede muligheter til å returnere og utgjøre en fare. Så langt har russernes svar på IS-trusselen vært moderat, men Russland forsyner Assad-regimet i Syria med våpen så de kan bekjempe opprørere og 
islamister.

LES OGSÅ: Styrer egenmektig i Tsjetsjenia

Større er trolig frykten for at jihadistenes innflytelse er i ferd med å vokse blant unge muslimer i Kaukasus-området, og at de kan bli en økende intern sikkerhetsrisiko på russisk jord. I fjor truet IS president Putin og lovet at de skulle styrte ham og frigjøre Nord-Kaukasus.

En ung kriger, Sjeikh Abu Mohammad al-Qadari, er utnevnt til såkalt guvernør for IS i Kaukasus. Bilder på jihadistiske nettsider identifiserer al-Qadari som Rustam Aselderov, en tidligere «emir» i en islamistgruppe i Dagestan, som ble sparket ut etter at han som den første islamistlederen i Kaukasus sverget troskap til den øverste lederen i IS, Abu Bakr al-Baghdadi.

Den nye IS-filialen er resultat av at flere ledere i Det kaukasiske emiratet – en paraplyorganisasjon for noen ytterliggående militante organisasjoner i Dagestan, Tsjetsjenia og Ingusjetia – skal ha sverget troskap til IS.

Det kaukasiske emiratet hadde utspring i den tsjetsjenske separatistbevegelsen fra 1990-tallet. Gruppen er terrorstemplet av FN, Russland, USA og Storbritannia etter å ha utført en rekke terrorangrep mellom 2009 og 2014, blant annet angrepet på metroen i Moskva med over 40 drepte i 2010. De hevder å telle 15.000 opprørere og har også utført tallrike angrep inne i Tsjetsjenia med mange drepte,

– Vi må få opp farten og slå oss sammen så vi kan kappe hodene av de vantro, sa lederen for den tsjetsjenske avdelingen av Det kaukasiske emiratet, Aslan Byutukayev, da nyheten om IS-etableringen ble kjent.

LES OGSÅ: 30 prosent flere ble drept i krig og konflikt

Voldelig region

I to tiår har konfliktene i Nord-Kaukasus gjort det til en av Europas dødeligste regioner. I 2013 ble rundt 1.150 dødsofre knyttet til konflikten, et tall som ble mer enn halvert til 525 i fjor.

IS skaper nye utfordringer for sikkerheten i regionen. I motsetning til al-Qaida som hovedsakelig skaffet seg støtte ved å kritisere eksisterende regimer, så tilbyr IS en «positiv» agenda som er knyttet direkte opp mot deres sosiale prosjekter, med løfter om et idealsamfunn med sosial rettferdighet, likhet, velferd og en velordnet islamiststat.

– I den nåværende situasjonen med økonomisk krise, kan sosiale protester bli kanalisert gjennom radikale islamistideologier, inklusive den voksende populariteten for det som fremdeles er et IS med ganske begrenset relevans, heter det i en fersk rapport fra International Crisis Group (ICG).

Avhengig

Flere områder i Nord-Kaukasus har potensial for god sosioøkonomisk vekst, men bremses av korrupsjon, terror og generelt vanstyre. Halvparten av skolene i regionen må drive to eller tre skift for å få plass til alle elevene, og barnehagedekningen er langt under halvparten av behovet. Uten massiv støtte fra sentralmyndighetene i Moskva – Tsjetsjenia får dekket 85 prosent av budsjettet derfra – ville økonomien kollapset.

Følg oss på Facebook og Twitter!

For Vladimir Putin handler det om å utvikle regionen såpass raskt at det kan stagge ytterligere separatisme og radikalisme. Han har gjort seg avhengig av ledere som den egenrådige og brutale Ramzan Kadyrov og andre lokale eliter for å holde oppstand nede. Det skaper folkelig misnøye og press fra kaukasiere som med håp om et bedre liv drar til naboregioner samt til Moskva og andre russiske storbyer. I dette bildet er IS bare enda en kompliserende faktor.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn har vært utenriksjournalist i Vårt Land i en årrekke, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter