Nyheter

Dansk innvandringsvalg

Statsminister Helle Thorning-Schmidt vant nye velgere på sin innvandringskritiske linje, men hun kunne ikke matche Dansk Folkeparti.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

De fleste store partiene, inklusive Socialdemokraterne, snakket kritisk om innvandring i den tre ukers lange intense danske valgkampen.

Dermed kunne Dansk Folkeparti flyte på at de andre partiene ga stor oppmerksomhet til deres beste sak. DF ble den store vinneren på borgerlig side.

Taper, men vinner

Venstres Lars Løkke Rasmussen ble den store taperen, men 51-åringen kan likevel komme til å bli statsminister for det som må bli en svak mindretallsregjering.

Helt opp til valgdagen mente ekspertene at det lå an til en mannjevning mellom den røde og den blå blokken i Danmark. Men meningsmålerne maktet ikke å fange opp alle som ville støtte Dansk Folkeparti. Den sterke oppslutningen om DF gjør at den blå blokken sitter antagelig igjen med 90 av delegatene i Folketinget. De røde må nøye seg med 85. Thorning-Schmidt har gjort en god valgkamp, men fremstår likevel som taper. Hun kunne sikkert ha fortsatt som Socialdemokraternes leder. Nå er det trolig Mette Frederiksen som overtar.

LES MER: Kjemper om troverdigheten

Innvandringskraft.

Selv om det innvandringskritiske partiet under ledelse av Kristian Thulesen Dahl ligger an til å bli det største borgerlige partiet i Folketinget, er regjeringsappetitten mindre enn den Siv Jensen & Co. har utvist i Norge. Strategene i DF er redde for at den store fremgangen skal bli skuslet bort ved å gå i regjering.

LES MER: Skam for politikken når Helle trekker innvandringskortet, skriver Helge Simonnes

Noen politiske lover blir dermed opphevet. Taperne havner i posisjon, og vinneren må nødes inn i regjeringskontorene.

Holdningen til innvandring har en slik kraft over seg at politikken blir snudd på hodet. Det skjedde også i Sverige ved høstens valg, men da var alle andre partiene opptatt av å holde Sverigedemokraterna utenfor det gode, politiske selskap.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Det skapte store problemer for den svenske statsministeren Stefan Löfven. Lars Løkke Rasmussen vil ikke få det mye lettere. Han skal balansere mellom to støttepartier, som ikke kommer til å gi ved dørene.

LES MER: Landsbygda er valgets taper

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Tidligere sjefredaktør i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter