Nyheter

Søker helbredelse gjennom tatoveringer

– Å tatovere seg er for noen en akseptert form for selvskading, sier tatovør.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Mange søker helbredelse i form av symboler og sitater. For en tid tilbake tatoverte jeg et fruktbarhetssymbol på en dame. Hun hadde fått beskjed om at hun ikke kan bli gravid, forteller Kari Kjeskau.

Hun er innehaver av Memento Tatto studio i Oslo og leder for Norsk Tattoo Union. Blant de mange hundre menneskene hun har farget med nålen, er det mange som tatoverer seg i forbindelse med sykdom. Det er også mange som søker helbredelse for smerten etter kjære som har gått bort.

Nålen skal smerte

– Å tatovere seg for noen er en akseptert form for selvskading. Det fungerer litt som en time hos psykologen. Du snakker ut om de smertelige erfaringene du har med tatovøren, du må ta imot en fysisk smerte fra tatoveringsnåla, og så blir resultatet noe pent på kroppen, sier Kjeskau.

Blant de som søker helbredelse fra smerte, er det mange som har mistet familie eller venner som har gått bort.

LES OGSÅ: Dette sier Bibelen om tatoveringer

– Det er veldig populært å ta minnetatoveringer. Det kan være for å minnes foreldre, besteforeldre eller andre man har følt seg knyttet til.

– Hvor viktig er smerten fra nålen i denne prosessen?

– Det er en del av det. Man skal komme seg gjennom noe smertefullt, på samme måte som at sykdommen eller tapet av kjære har vært smertefullt. Når tatoveringen er overstått, har man på en måte krysset en grense som man føler stolthet over å ha mestret.

I sorgprosessen etter at faren døde, skaffet hun selv en tatovering. På kroppen har hun nå et hjerte der det står «pappa» med et kors på toppen.

– Jeg er ikke kristen selv, men synes at korset er et så fint symbol. Pappa hadde også en kristen begravelse så jeg ville ha et kors.

Kristne tatoveringer

Blant de som tatoverer seg er det også mange som har overvunnet sykdom.

– Hvilke symboler er det disse vil ha på kroppen?

– Kreftsløyfen er vanlig, da mange har overvunnet kreft. Korset er det også veldig vanlig. I tillegg er korte sitater og ordtak vanlig, og ord som believe, love eller strength. Men det kommer helt an på hva personen tror på og hva de mener har fått dem gjennom sykdommen. Er de kristne så vil de ofte tatovere et kors, en due som symbol på Den hellige ånd eller Michelangelos «praying hands».

LES OGSÅ: De mest populære kristen-tatoveringene

Religiøse symboler er i det hele tatt veldig populært. Kors, fisk, brennende hjerter og madonnafigurer går igjen, forteller tatovøren.

– Det er veldig mange som vil ha kristne tatoveringer, selv om det sies å være forbudt i Bibelen. Pave Hadrian forbød også tatoveringer i år 787, smiler Kjeskau.

Spør om helsetilstand

– Tar folk også tatoveringer mens de er syke?

– Nei, vi spør alltid om helsetilstanden og tatoverer bare folk som er friske nok. For en stund siden måtte vi nekte en jente som hadde anoreksia og var innlagt på sykehuset siden vi var redd hun ikke ville klare de fysiske anstrengelsene ved å bli tatovert. Det er jo et inngrep i huden og immunforsvaret må være i orden.

LES OGSÅ: Har donor-kort tatovert på armen

45-åringen går selv gjennom en tøff periode i livet. Etter å ha slitt med ryggsmerter, fant legene for tolv år siden en cyste som presset på nervene i ryggmargen. Dermed måtte legene i 2013 utføre en operasjon som aldri hadde blitt utført tidligere i Norge. Da hun våknet, var hun lam.

Nå er hun på opptrening på Beitostølen Helsesportsenter. Hun må fremdeles bruke rullestol omtrent halvparten av tiden.

Planlegger tatovering

– Hvor bra kan du bli gjennom opptrening?

– Legene tør ikke gi noe svar, i begynnelsen sa de at to-tre måneder med opptrening skulle holde, men nå har det gått 1,5 år. Håpet er å kunne gå igjen og slippe rullestolen, men det vil tiden vise.

– Har du tenkt å «feire» med en ny tatovering dersom du når målet?

– Jeg har planlagt en «ratatosk», et ekorn fra norrøn mytologi som løper fra toppen av treet til bunnen for å sladre. Det er det som ikke fungerer hos meg, kommunikasjonen mellom hjernen og bena, så det er en liten symbolikk i den.

LES OGSÅ: Wayne Rooney uttrykker gudstro i korstatovering

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter