Tidlig om morgenen den 29. april får de ansatte i Oslo katolske bispedømmet beskjed på e-post om ikke å kontakte pressen. Til tross for at beskjeden er gitt tidligere, har noen fortsatt å lekke opplysninger, skriver Lisa Wade som er fungerende administrativ leder i Oslo katolske bispedømme. Derfor gjentar hun:
«Hvis noen har noen vesentlige opplysninger om medlemsregistersaken, oppfordrer jeg dere til å kontakte politiet eller ta det opp internt. Å ringe aviser og være anonym kilde anser jeg som illojalt.»
OPPDATERING FEBRUAR 2016: Kulturdepartementet har konkludert: Oslo katolske bispedømme har brutt loven
Hanket inn
Rot i bispedømmets medlemslister har rystet kirken. Nå etterforsker Oslo-politiet om kirken har fått mange millioner kroner for mye i tilskudd, siden de har innrømmet å ha meldt personer inn i trossamfunnet uten å spørre dem. Også Fylkesmannen i Oslo og Akershus undersøker saken.
Lisa Wade er bedriftskonsulent som blant annet driver med organisasjonsutvikling, ledertrening og kommunikasjon. Hun ble midlertidig ansatt da bispedømmet, biskopen og økonomisjefen i vår ble anmeldt for grovt bedrageri.
Kari Breirem, kjent som varsleren i Tønne-saken i 2002, tror arbeidsmiljøet i bispedømmet blir verre av e-posten fra Wade, som Vårt Land har fått tilgang til.
– Vanskelig
– Jeg forstår at det er vanskelig for Lisa Wade å håndtere denne saken, men her foreligger det trolig kritikkverdige og alvorlige forhold i bispedømmet. Da gjør det ikke situasjonen bedre at hun sender ut slike beskjeder, sier Breirem.
– Burde det ikke være nok for de ansatte at de kan kontakte ledelsen i bispedømmet eller politiet, slik Wade pålegger?
– Det kan synes som om de ansatte er usikre på om de kan ta opp forholdene internt og om ledelsen kan komme til å sanksjonere overfor dem. Å gå til politiet kan også kjennes usikkert, blant annet fordi det ikke er sikkert at man forblir anonym. Da er det viktig at man kan kontakte pressen, for dette kan man gjøre anonymt, sier den kjente varsleren.
Breirem understreker at hun bare kjenner medlemssaken fra pressen.
LES OGSÅ: – Vi publiserer ikke løse påstander
– Eneste mulighet
Breirem peker på at ansatte tidligere har sagt ifra om de omstridte innmeldingene, uten at ledelsen i bispedømmet har ryddet opp.
– Da er dette en måte å få ryddet opp på. Og dersom ansatte risikerer munnkurv eller smekk for å løfte frem alvorlige og kritikkverdige forhold, kan dette være det eneste de kan gjøre.
Breirem mener at det er i arbeidsmiljø med liten grad av åpenhet at varslere går eksternt og til media for anonymitet.
– Når arbeidsmiljøet ikke kjennes trygt, vil de ansatte løfte frem kritikkverdige forhold anonymt. At Wade da prøver å slå ned på den anonyme tipsingen, gjør bare arbeidsmiljøet enda verre.
– Ugyldig beskjed
Advokat Jon Wessel-Aas har jobbet med ytringsfrihetssaker i domstolene i 20 år.
– Er beskjeden fra Lisa Wade lovstridig?
– I en offentlig etat hadde den vært lovstridig. I en privat organisasjon som dette bispedømmet er, vil jeg ikke si at beskjeden er ulovlig, men at den gir uttrykk for en ulovlig holdning.
LES OGSÅ: Registrert som katolikk gjennom sønnens fødselsmelding
Ifølge advokaten går det ikke an å sende ut ensidige endringer av arbeidsavtalen. Avgrensingene i ytringsfriheten må i tilfelle være en del av arbeidsavtalen. Grensene for hva som er illojalt kan heller ikke trekkes i en slik e-post. Noen nyanser finnes likevel, mener Wessel-Aas.
– Ikke illojalt
– Hvis en i ledergruppen i bispedømmet går ut i media uten å ta opp forholdet internt først, gjør vedkommende fort noe illojalt. Men sitter man mindre sentralt til og ser at ledelsen svarer feilaktig eller tilbakeholdent til media, er man ikke illojal dersom man svarer på spørsmål når journalister ringer.
– Kan bispedømmet reagere arbeidsrettslig dersom ansatte snakker med media?
– Arbeidsgiver har ikke noe den skulle ha sagt dersom en vanlig ansatt uttaler seg i media. Man kan ikke legge bånd på hva vanlige ansatte sier om faktiske forhold, så lenge det ikke bryter med lovbestemt eller avtalefestet taushetsplikt, sier Jon Wessel-Aas.