Nyheter

Greit å være hår i suppa

KrF-Hareide kommer ikke til å gi Erna Solberg fred.

Statsminister Erna Solberg misunner nok sin britiske kollega David Cameron, som i de neste årene kan styre britene med rent flertall bak seg i parlamentet. Dette skjer takket være et valgsystem som favoriserer de store partiene.

Norge har en valgordning som gir små partier større muligheter til å få seter i Stortinget og dermed utøve makt. Vippeposisjonen som Kristelig Folkeparti og Venstre fikk ved forrige stortingsvalg, fungerer som en sterkt modererende faktor. Det er ikke mulig å trumfe gjennom ren fløypolitikk, enten den går til høyre eller venstre.

LES MER: Nå tar Hareide på seg boksehanskene

Ingen mykere linje

Flertallet av velgerne både i Fremskrittspartiet og Høyre irriterer seg over at mellompartiene har en slik makt. I en meningsmåling som TNS Gallup har gjort for TV2 kommer det fram at 63,6 prosent av Frps velgere ikke ønsker et samarbeid med KrF etter stortingsvalget i 2017. Blant Høyres velgere er tilsvarende tall 52,4 prosent.

Etter KrFs landsmøte i Trondheim i helga, er det ikke så mye som tyder på at partiet vil velge en mykere linje overfor regjeringspartiene. Samarbeidet har skrantet mer og mer, og partileder Knut Arild Hareide synes å ha byttet silkehansker med boksehansker. Selv om han ikke kunne være til stede i Trondheim, fikk han klar støtte for at KrF skal fortsette å kjøre den konfronterende linjen vi har sett i de siste månedene.

LES MER: Slik skal Dagrun Eriksen møte Frp-Sandberg

Attraktiv Jonas

Denne holdningen ble ytterligere bekreftet i en undersøkelse som Dagbladet gjorde før landsmøtet blant en stor gruppe aktive KrF-politikere. Samarbeidet med blå-blå partier er ikke lenger så viktig. Jonas Gahr Støre fremstår som minst like attraktiv samarbeidspartner som Erna Solberg og Siv Jensen. Selv de som har frontet borgerlig samarbeid høyt, er blitt tvilere til hvor fruktbart det er.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Den negative utviklingen hos KrF er mer enn taktiske utspill for å få mest mulig gjennom i konkrete politiske saker, for eksempel søndagsstengte butikker. Innad i KrF er det nå sterk vilje til å bygge solide fartsdumper for å hindre liberalistisk høyrepolitikk. Her har partiet en solid forbundsfelle i Senterpartiet.

LES MER: Kvinnetalenter kan skvises ut

Både i Stortinget og på lokalplanet eksisterer det liten bekymring for at KrF skal bli oppfattet som hår i suppa for regjeringspartiene. Høyre og Frp har selv sørget for at Knut Arild Hareide har fått flere handlingsalternativer for samarbeid. Slik var det ikke for to år siden.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter