– Midt i gudstjenesten begynte bygget å riste. Alle ble redde og gikk mot utgangen. Da vi kom ut kollapset muren rundt kirken, alle motorsyklene i gaten veltet. Og det berømte Bhimsen-tårnet, på ni etasjer, var borte. Da skjønte vi hvor ødeleggende skjelvet hadde vært, sier Malati Rai Pandey til Vårt Land.
Familien kom seg uskadd ut. Menneskene samlet seg midt i gaten.
– 20 minutter etter det første skjelvet begynte det å riste igjen og igjen.
LES MER: Feiret bryllup i ruinene
Status Nepal
Fredag, seks dager etter skjelvet som målte 7.8 på Richters skala, er status følgende i Nepal, melder NTB:
• 6.204 døde, ifølge nepalske myndigheter.
• 130.000 sammenraste hus, 85.000 skadde hus, ifølge FN.
• 15 milliarder kroner behøves til gjenoppbygging, ifølge finansminister Ram Sharan Mahats første anslag.
LES MER: Trenger milliarder til gjenoppbygging
Myndighetene sviktet
Myndighetene har sviktet, mener Malati Rai Pandey. Til daglig jobber hun for Educational Horizons Nepal, som støttes av norske HimalPartner.
– Vi visste at et skjelv var på vei. Likevel var verken befolkningen eller myndighetene forberedt. Regjeringen har ikke noen plan for hvordan de skal håndtere dette. De har vært mer opptatt av politisk spill enn å hjelpe mennesker. Sivilsamfunnet har lite kapasitet. Derfor trenger vi hjelp.
LES MER: Kamp mot klokka for barnehjemsbarn
«Mange mennesker ble knust»
Fredag hadde ingen nådd fram til områdene nærmest episenteret for skjelvet, rundt sju-åtte mil nordvest for Katmandu, og Røde Kors frykter at ødeleggelsene der er totale, skriver NTB.
– I landsbyene i fjellområdene ligger husene i veldig tette klynger. De er bygget med stein, leire og bambus. Takene er av stein. Derfor kollapset de. Mange mennesker ble knust. Det er veldig, veldig trist. Redningsarbeidet er ikke veldig effektivt. Landsbyene ligger to til tre timers gange unna nærmeste småby, sier Rai Pandey, som følger med fra hovedstaden Katmandu.
Nå håper hun myndighetene vil få på plass minimumsstandarder for bygninger.
– Mitt håp er at vi kan få på plass bygningsreguleringer. I Katmandu bygger folk hus etter eget forgodtbefinnende i tett befolkede gater.
LES MER: Bygget for katastrofe
Hverdag og redningsarbeid
Familien til Rai Pandey sov på gaten de første tre dagene etter skjelvet, men har nå flyttet inn i huset igjen. Katmandu er gradvis på vei tilbake til et slags hverdagsliv, men redningsarbeidet fortsetter.
– Offentlig transport har begynt å gå igjen, noen butikker har åpnet. Men selv i morges kjente vi rystelser. Redningsarbeidet fortsetter. Torsdag ble to mennesker reddet fra et kollapset, femetasjes hus. Det var vidunderlige nyheter.
15 år gamle Pema Lama ble torsdag funnet i ruinene av et gjestehus i hovedstaden, melder Reuters. Han var ved bevissthet og holdt hånden til den ene redningsarbeideren da han ble fraktet på båre forbi en stor gruppe fotografer og journalister, skriver NTB. Samme dag var norske hjelpemannskaper involvert da en kvinne ble reddet ut av ruinene på et vertshus.
Vanlige folk bidrar med det de kan, ifølge Rai Pandey.
– Kirken vår sender mat og materialer til 50-100 familier i landsbyer, og folk sover i kirken. Noen hjelper til i redningsarbeidet, andre donerer blod. En del driver informasjonsarbeid for å forebygge epidemier. I en del bedrifter og organisasjoner gir de bort en dag eller en ukes lønninger.
LES MER: Norske hunder bidro til å redde kvinne i Nepal
Ødelagte skoler
5.000 skoler er ødelagt, anslår assisterende landdirektør for Redd Barna i Nepal, Roger Hodgson, ifølge NTB. Han ber det internasjonale samfunnet om hjelp til gjenoppbyggingen.
– Ellers truer denne katastrofen med å frata tusenvis av barn deres grunnleggende rett til utdanning i flere måneder eller år framover, sa han torsdag.
Malati Rai Pandey jobber for Educational Horizons Nepal, som driver opplæring av før- og barneskolelærere i Dhading-distriktet.
Nå er arbeidet satt på vent. Distriktet er hardt rammet. Ikke bare er hjem og skoler ødelagt. Skjelvet rammet også buskapen – levebrødet for mange. Ingen har nådd fram til de mest avsidesliggende landsbyene i området.
– Barna er traumatisert. Nå er ikke utdanning av lærerne så viktig. Nå må vi hjelpe dem å gi barna en følelse av normalitet, sier hun.
LES MER: Kan rammes av to traumer