Nyheter

Bygget for 
katastrofe

Når mange mennesker skal huses 
raskt og billig, er det nødt til å gå galt.

– Du blir ikke drept av rystningen. Men du dør når huset raser i hodet på deg. Det er den korte og brutale sannheten, sier Conrad Lindholm.

Et jordskjelv i fattige land får derfor langt større følger enn jordskjelv i rike land, konstaterer seismologen ved Norsar, det norske forskningsinstituttet som har ansvar for noen av verdens største jordskjelvstasjoner.

LES MER: «Denne gangen kom skjelvet oss ekstra nær»

Jordskjelvsikret

– I Nepal har befolkningsveksten vært enorm, og mennesker strømmer fra landsbygdene og til byene. Disse huses i boliger som er bygget på den enkleste og billigste måten. Disse er nå rammet av skjelvet, påpeker Lindholm.

Det er ikke mulig å varsle når, hvor og hvor sterkt et jordskjelv inntreffer, sier forskeren. Men han peker på at man kan vite om et land ligger i et jordskjelvutsatt område, og om det er lenge siden det har inntruffet et skjelv. Å sikre seg mot at det ventede jordskjelvet blir til en humanitær katastrofe, er derfor knyttet til hvordan man bygger og bor, påpeker han, og sammenligner med Japan, som også er et jordskjelvutsatt land.

– Japan hadde også for noen tiår siden stor tilstrømning til 
byene slik som Nepal, men der er det konstruerte vesentlig bedre boliger. Da får ikke et skjelv de samme konsekvenser, sier Lindholm.

Også Japan har hatt store menneskelige omkostninger ved jordskjelv. I 2011 inntraff et skjelv utenfor østkysten av Hon-shu. Skjelvet trigget en tsunami, som igjen førte til at over 20.000 mennesker døde. Men selve bygningsmassen og infrastrukturen i Japan er oppført med tanke på at den ikke skal bryte sammen når jorden beveger seg. I Nepal har man ikke midler til dette. Den svake økonomien og styre-
settet har dessuten bidratt til å gjøre vondt verre, fordi mennesker har flyttet til byene i håp om et bedre liv.

– Da trengs boliger. I et slikt perspektiv kan man forstå det markedet som har oppstått for billige og dårlige boliger, påpeker Lindholm.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kollisjon

Både Japan og 
Nepal ligger der to jordplater kolliderer med hverandre. Kollisjonene er likevel ikke helt like. I 
Japan kolliderer den såkalte stille-
havsplaten med den japanske øygruppen, og synker ned i det som heter en subduksjonssone. Dette skaper svært store og dype jordskjelv. Men de aller største skjelvene skjer i havet utenfor kysten av Japan. I Nepal kolliderer derimot to kontinentalplater, når den indiske kontinentalplaten beveger seg nordover inn i den eurasiatiske. Den 
indiske platen synker altså ikke ned i den andre, slik som utenfor 
Japan, men glir under den. Derfor får vi Himalaya og høyfjells-
platået Tibet.

LES MER: – Etterskjelvene holder oss utendørs

– I dette området bor folk rett ved forkastningen, mens i Japan er altså bebyggelsen tilsvarende
lenger fra der bruddet faktisk skjer, forklarer seismologen.

Og hvis det skulle være noen trøst: To faktorer gjorde at skjelvet i Nepal har falt heldigere ut enn hva som kunne vært til-
felle, påpeker Lindholm For det første var skjelvets episentrum i noe avstand fra de to store 
byene Katmandu og Pok-
hara. For det andre inntraff det på dagtid.

– Da var de fleste utendørs. Dødstallene ville vært vesentlig høyere hvis befolkningen lå i sengene sine og sov, sier Lindholm.

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Mer fra: Nyheter