Nyheter

Feiret bryllup i ruinene

Landsbyboerne feirer bryllup mellom sammenraste hus i Nepal.

Bilde 1 av 2

På den ene siden av dalen raste de skrøpelige husene av stein og leire sammen i en støvsky da jordskjelvet rammet lørdag. Samme natt skulle landsbyboerne feire bryllup.

Kristin Bøhler observerte det fra andre siden av dalen, der sykehuset i Okhaldhunga ligger.

– De avlyste ikke bryllupet. Med dans og feiring fikk de bukt med skrekken og redselen. De lar livet gå videre, sier Bøhler som sammen med sin mann Erik har arbeidet i landet i flere år.

De har bygget opp et sykehus for de 180.000 menneskene som bor i distriktet rundt Okhaldhunga, en dags reise øst for hovedstaden Kathmandu.

LES OGSÅ: Kamp mot klokka for barnehjemsbarn

Skjelvende operert

I operasjonsrommet ramlet oksygenflaskene i en haug, og de som holdt på med operasjonen gjemte seg under operasjonsbordet. Oppå bordet lå Krishna (8) som ble operert for brokk. Legene holdt ham fast og sydde ham sammen da skjelvet var over.

I en fødsel som var på gang ble barnet forløst da skjelvet var over. Den nyfødte fikk navnet herr Jordskjelv.

Kristin Bøhler forteller om skrekkslagne pasienter og ansatte som så støvskyene på andre siden av dalen der ti hus ble ødelagt.

– Flere av de ansatte bor der, og de opplevde det dramatisk. De mistet husene sine.

Men sykehuset sto. Pasientene ble flyttet over i den nye delen av sykehuset som blir bygget jordskjelvsikkert.

– Vi har ventet på skjelvet, sier Kristin Bøhler.

Sykehuset har fått satt opp en egen, ny katastrofehall. Den var god å ha i helgen. I hallen uten vinduer har pasienter sovet i helgen. Ansatte har sovet på kontorene.

LES OGSÅ: FN: Nesten 1 million barn hardt rammet i Nepal

Sover i kirken

Alle ropte til Gud midt under nattverden da et kraftig etterskjelv kom søndag klokken tolv da mange var samlet i kirken på sykehusets område. Bygningen holdt og har vært sovesal for mange så lenge etterskjelvene har vart.

Kristin og Erik Bøhlers eget hus står også, men skjelvene rister steiner ut av veggene. Derfor flytter de ikke hjem før alt er over.

Følg oss på Facebook og Twitter!

De fattigste

Sykehuset har fått inn tjue skadde. Med to dagers reise til sykehuset regner de med å få inn skadde gjennom hele uken.

– En pasient er død, og en annen er i ferd med å dø nå. En er lammet. Han har fire barn hjemme og er uten hus. Mange er i en vanskelig situasjon, sier Kristin Bøhler.

Skjelvet har rammet de fattigste, som har de dårligste husene. Såkornet i husene er ødelagt. De som har sådd, opplevde at deler av jorda er rast ut.

– Det er marginale livsforhold her fra før. I de siste årene har vi sett at levestandarden er bedret, men nå vil Nepal ha et fattigdomsproblem i mange år framover, sier Kristin Bøhler.

Rundt 2.500 hus skal være ødelagt i hele distriktet, opplyser hun.

LES OGSÅ: – Etterskjelvene holder oss utendørs

Innsamling

Et lyspunkt er at Normisjon i helgen samlet inn 50.000 kroner. Det gjør at alle fattige som trenger å behandles for skader får gjort det uten å betale.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter