Nyheter

Norske hunder bidro til å redde kvinne i Nepal

En 24 år gammel kvinne er gravd fram i live i Katmandu i Nepal, over fem dager etter jordskjelvet. Hun ble funnet etter at norske redningshunder markerte ved stedet.

Norske redningsmannskaper fra Norsar var med på å grave kvinnen ut sammen med israelske og franske redningsarbeidere.

De norske hundene Gere og Mir hadde en avgjørende betydning for at tobarnsmoren Krishnaa devi Khadra ble funnet i live, skriver Aftenposten.

– Jeg blir ydmyk og ærbødig av dette. Når Gere får bidra til at et menneskeliv blir reddet, er det verdt alle timer med trening og arbeid, sier Morten Kvammen fra Norsar til avisen.

Redningsarbeiderne jobbet møysommelig i flere timer for å få kvinnen ut. Da kvinnen endelig var ute og kunne bæres på båre til ambulansen, klappet og jublet gruppen av redningsarbeidere.

LES OGSÅ: Utnyttar kaoset – jenter forsvinn

Ved bevissthet

Kvinnen jobbet på kjøkkenet ved det sammenraste vertshuset.

– Hun er skadd, men hun er ved bevissthet og snakker, sier en major fra den nepalske hæren til AFP. Kvinnen er nå innlagt på et militærsykehus

Noen timer tidligere ble en 15 år gammel gutt reddet fra et annet sammenrast hotell bare noen gater unna. Han har fortalt at han overlevde de fem dagene ved å spise fett.

– Det er klart at når vi får slike meldinger, så gir det ekstra motivasjon. Det er godt å se at det fortsatt er mulig å berge ut mennesker i live, sa Leif Gullstein i Norsar til NTB tidligere torsdag.

Håpet nesten ute

Men funnet av en død tenåring i de samme ruinene bare minutter senere, viser at håpet om å finne folk i live stadig blir svakere.

Mens torsdagens redningsaksjon pågikk, sendte Norsar ut en melding på Facebook som viste dramatikken i arbeidet.

– Våre hunder og redningsmenn har gjort et funn av en kvinne som fortsatt lever. Det pågår nå en kamp om liv og død for å redde henne ut av ruinene. Hun er fastklemt, og alt redningsmannskapene ser, er en arm og litt av ansiktet hennes, skriver redningsgruppa i meldingen.

LES OGSÅ: Buddhas heimland rista sund

– Håper inderlig

– Legen vår behandler kvinnen samtidig som redningsmannskapene forsøker å få henne løs. Redningspersonell fra Israel og Frankrike er også på stedet. Vi håper inderlig dette går bra, het det videre.

Bergingsmannskap hadde vært på stedet tidligere på dagen og kom tilbake om ettermiddagen for å fortsette letingen. De norske hundene Mir og Gere markerte et funn, melder NRK.

Sent på ettermiddagen ble hun gravd ut i live. En annen person som lå ved siden av henne, var død, ifølge NRK.

Norsar-teamets lege, Jens Brovold, sier til Aftenposten at redningsarbeiderne måtte være svært forsiktige da de gravde ut kvinnen, etter at hun hadde ligget begravd i fem og et halvt døgn.

LES OGSÅ: Frykter 10.000 har omkommet i jordskjelvet i Nepal

Nær 6.000 døde

Tallet på døde etter det voldsomme jordskjelvet i Nepal sist lørdag har nådd 5.844, opplyser regjeringen i landet.

Tallet på skadde er kommet opp i 11.175. Skjelvet hadde en styrke på 7,8, og forårsaket enorme ødeleggelser i det fattige landet.

FN anslår at 4,2 millioner mennesker har behov for vann og helsehjelp umiddelbart. 1,4 millioner trenger mat, og en halv million sover fortsatt under åpen himmel.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter