Nyheter

Taktisk uvitenhet

Erna Solberg vil ikke reise til Jerevan 24. april fordi Norge ikke vil ha en mening om det var et folkemord da bortimot 1,5 million armenere ble drept.

«Dette vet nok du mye mer om enn meg», sa den armenske patriarken i Istanbul da jeg spurte ham om drapene på den armenske befolkningen i det østlige Tyrkia i 1915. Patriarken hadde gode grunner for å late som han ikke visste noe. Dersom han hadde sagt noe som helst om det, ville det vært slutten for ham og patriarkatet hans i Tyrkia.

Tyrkia bekjemper nemlig intenst alle som vil antyde at det var en planlagt utryddelse av en folkegruppe som skjedde den gangen. Selv landets mest kjente forfatter – Orhan Pamuk – måtte rømme fra landet etter at han offentlig hadde omtalt drapene på armenerne.

Hundretusener drept

Ingen prøver å benekte at hundretusener armenere ble drept i 1915. De ble enten skutt eller de sultet i hjel under flukten. Men Tyrkia hevder at dette var en følge av at armenerne gjorde opprør i en situasjon da Tyrkia var under angrep fra russiske og engelske styrker. De hevder at armenerne ville benytte anledningen til å løsrive de østlige delene av Tyrkia, og at de var en femtekolonne for de angripende styrkene. Dermed var det nødvendig å slå til mot dem.

Bevisst politikk

Men utryddelsen av armenerne var en del av en bevisst politikk fra det ungtyrkiske partiet som hadde grepet makten på å gjøre Tyrkia til en etnisk homogen stat. Det osmanske multi-etniske imperiet var brutt sammen, og ungtyrkerne mente Tyrkia ikke kunne overleve med så mange ulike folkegrupper. Det var ikke bare armenerne som ble rammet. Også assyrerne ble myrdet og fordrevet, og noen år senere ble grekerne i Tyrkia utvekslet med tyrkerne i Hellas.

Det var derfor en planmessig utryddelsespolitikk som ble satt i verk i 1915. At Norge ikke tør å kalle det folkemord, er et utslag av bevisst vilje til ikke å vite. Den norske regjeringens taktiske uvitenhet er trolig begrunnet i ønsket om et godt forhold til Tyrkia, både av hensyn til handel og Natofellesskap. Men dermed er vi med på å bagatellisere folkemord. Det er en dårlig unnskylding at også tidligere regjeringer har gjort det samme.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter